U progresu

Besplatan gradski prevoz za penzionere/ke i učenike/ce

Opštine: Banja Luka

Uvešćemo besplatan gradski prevoz za penzionere i đake. Naše bake i deke su gradili Banju Luku i zaslužuju da im pružimo svaku vrstu podrške kako bi bolje živjeli. Banjalučki đaci moraju da imaju sve uslove za učenje, a besplatan javni prevoz je naša obaveza prema njima. Sredstva koja ćemo uštedjeli od smanjenja plata političara, smanjenja broja izmišljenih pozicija savjetnika, kao i princip “Jedan političar – jedna plata”, iz budžeta dovoljni su da se finansira besplatan prevoz za đake i penzionere.

Obrazloženje

Tokom dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Draško Stanivuković - Nova Banja Luka

Tokom mandata gradonačelnika Draška Stanivukovića, Grad Banja Luka obezbijedio je besplatan javni prevoz za sve penzionere/ke, kao i za učenike/ce iz višečlanih porodica. 

Skupština Grada Banja Luka je 13. jula 2021. godine donijela jednoglasnu odluku o subvenciji mjesečnih karata za penzionere/ke. Potom je od 22. jula 2021. godine penzionerima/kama omogućen jeftiniji gradski prevoz za 20 posto, a Istinomjer je obećanje Draška Stanivukovića da će se to i desiti od ljeta 2021. godine ranije ocijenio ispunjenim.

U novembru 2021. godine, iz GU Banja Luka saopćeno je da je “više od 10.000 penzionera dobilo povoljniji javni prevoz” te da je rebalansom budžeta predložen i besplatan prevoz za penzionere/ke s penzijom do 250 KM i za srednjoškolce/ke i studente/ice iz porodica s četvero i više djece.

Krajem januara 2022. godine, iz GU Banja Luka saopćeno je da će učenici/e srednjih škola i studenti/ce iz porodica s četvero i više djece od marta 2022. godine imati potpuno besplatan javni prevoz u Banjoj Luci, dok će penzioneri/ke s penzijom do 250 KM dobiti svoje besplatne karte za javni prevoz u aprilu, a svi/e ostali/e penzioneri/ke svoje mjesečne karte moći će da kupe po 30% nižoj cijeni u okviru subvencija koje je obezbijedio Grad.

Odjeljenje za saobraćaj i puteve je 22. februara 2022. godine obavijestilo redovne učenike/ce srednjih škola i redovne studente/ice iz porodica s četvero i više djece s područja grada Banje Luke da mogu podnositi zahtjeve za izradu elektronskih karata u cilju obezbjeđivanja besplatnog javnog i prigradskog prevoza putnika.

Početkom septembra 2022. godine, gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je elektronske kartice za besplatan prevoz penzionerima/kama s penzijom do 285 KM.

U oktobru 2023. godine, iz GU Banja Luka saopćeno je da su “srednjoškolcima i studentima iz višečlanih porodica uručene besplatne karte za javni prevoz, čime je već treću godinu za redom nastavljena ova dobra praksa Grada”.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković sa saradnicima je 29. novembra 2023. godine penzionerima/kama s najnižom penzijom uručio besplatne kartice za javni prevoz. Kako se navodi u saopćenju, “tom prilikom, on je poručio da je ponosan što 1.200 penzionera sa najnižom penzijom već treću godinu za redom ostvaruje svoje pravo na besplatan javni prevoz, dok je za sve ostale 30 odsto povoljniji”. 

Iz GU Banja Luka saopćili su 9. aprila 2024. godine da je omogućen besplatan javni prevoz za sve penzionere/ke, ali i lica starija od 65 godina, što je mjera kojom je obuhvaćeno 48.000 građana/ki. Pojasnili su da penzioneri/ke od tog dana mogu predati zahtjev i ostvariti pravo na doživotnu karticu za besplatan javni prevoz.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!