Neispunjeno

Banja Guber

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

2019. godine bit će godina rješavanja najznačajnijeg pitanja za naš grad, za našu opštinu i za našu regiju. To je rješavanje pitanja Banje Guber

Izvor: Srebrenica, 25.09.2018:

Banja u Guberu je još 2011. godine trebala početi sa radom, međutim gradnja ovog vrijednog kompleksa u kojem bi trebalo biti zaposleno oko 350 Srebreničana, već je godinama blokirana. Dok se vode sudski procesi o tome ko polaže pravo na koncesiju i eksploataciju, ljekovite vode teku u kanalizaciju.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić najavio je još 2019. da će te godine, Banja Guber početi sa radom, a o čemu je Istinomjer već pisao. Međutim ni to obećanje, kao ni obećanje da će banja u 2020. godini početi raditi nije ispunjeno. U oktobru 2020. godine, predsjednik SNSD i član predsjedništva BiH, Milorad Dodik, najavio je da će banja profunkcionisati za godinu i po.

Za godinu i po srebrenička “Banja Guber” bit će u punoj funkciji i ovim značajnim u svijetu poznatim ljekovitim vodama, neće više gazdovati privatni mešetari, koji do sada nisu uradili ništa. Dosta je prošlo vremena da ova banja nije počela raditi. Razlog za to su administrativna procedura i dugi sudski sporovi oko ovih ljekovitih voda. Sada smo na dobrom putu, uz mentorstvo Zavoda za zdravstvo “Dr. Miroslav Zotović”, da ovu banju uskoro stavimo u funkciju, od koje će značaj imati građani Srebrenice i privrednici iz regije.

Milorad Dodik, 18.10.2020.

Stručnjaci Instituta za rehabilitaciju iz Beograda i Zavoda za obnovu i izgradnju Republike Srpske uzeli su 25.2.2021. uzorke sa šest izvorišta Guber vode za analizu . Analize su vršene u svrhu izrade studije opravdanosti izgradnje i pokretanja rada zdravstvenog centra u ovom mjestu.

Načelnik Srebrenice tom prilikom je ustvrdio da je opština pokrenula inicijativu za oživljavanje banje i naišla na podršku rukovodstva Republike Srpske, te da je Vlada odredila Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović iz Banjaluke za nosioca aktivnosti oživljavanja banjskog lječilišta uz korištenje vode Gubera.

Današnjim uzimanjem uzoraka vode i blata i snimanjem terena oko izvorišta počinju pripreme za izradu studije izvodljivosti i opravdanosti investicije oživljavanja lječilišta Guber, koje treba da oživi pružanje zdravstvenih usluga za razna oboljenja, doprinese razvoju banjskog turizma, otvaranju većeg broja radnih mjesta, ali i da donese prihode u budžet opštine, odnosno pozitivno utiče na razvoj opštine i podizanje standarda ovdašnjeg stanovništva.

Mladen Grujičić, 25.2.2021.

Mladen Grujičić ustvrdio je krajem septembra 2021. godine da se intenzivno radi na projektu i da uskoro očekuje konkretne rezultate. Dodao je i da je Banja Guber najznačajniji resurs Srebrenice i jedina šansa za razvoj. 

Banja Guber je projekat koji će sigurno ne samo poboljšati priliv budžeta što je izuzetno važno, ali će sigurno dovesti nove ljude u Srebrenicu i turiste, a zadržati ovo stanovništvo i vjerovatno doprinjeti da se vrate ljudi koji u ovim okolnostima ne vide perspektivu na ovim prostorima.

Mladen Grujičić, 26.9.2021.

Vlada RS-a je formirala tim za realizaciju projekta osnivanja JZU Specijalna bolnica Banja Guber Srebrenica u oktobru 2020. godine. Počelo je utvrđivanje terapijske vrijednosti mineralne vode Crni Guber, a koje obuhvataju eksperimentalna istraživanja s ciljem ispitivanja podnošljivosti i uticaja dugotrajnog pijenja vode na vitalne funkcije organa, kao i utvrđivanje terapijskog potencijala. Dosad su izvršena brojna ispitivanja, među kojima i ispitivanje zemljišta i vazduha, te je utvrđeno da lokalitet može služiti i kao ljekovita vazdušna banja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!