Započeto

Donošenje Zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Državno uređenje

Zakon o upravljanju javnim sektorom u Kantonu Sarajevo (propis kojim bi se na jedinstven način uredilo planiranje, upravljanje, kadrovsko planiranje, izvještavanje, odgovornost i druga pitanja od značaja);

Obrazloženje

U toku 100 dana mandata Vlada KS provodila je aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022., Ekspoze premijera

Donošenje Zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju najavljeno je prvih dana preuzimanja mandata nove vlade Kantona Sarajevo. Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić, 6. januara 2021. godine potvrdila je da su aktivnosti na pripremi ovog zakona počele još u vrijeme mandata “Šestorke”.

“U prvom dijelu našeg mandata, dakle u vrijeme vlade Šestorke, s obzirom na to da je to bila jedna od programskih aktivnosti na kojima se zasnivao naš rad, ja sam formirala radnu grupu u kojoj su bili predstavnici Ministarstva, Transparency Internationala, Agencije za državnu službu i predstavnici još nekih nevladinih organizacija. Njihov zadatak je bio da do maja 2020. godine pripreme radnu verziju nacta zakona o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja”

Lejla Brčić, 6. januar 2021. 

Na dnevnom redu 17. sjednice Vlade Kantona Sarajevo, našao se i Nacrt Zakona o sprječavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja u organima javnog sektora u Kantonu Sarajevo, međutim navedeni zakon još uvijek nije došao do skupštinske procedure.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!