Djelimično ispunjeno

Donošenje zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Državno uređenje

Donošenje zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju

Obrazloženje

Tokom mandata Vlade KS zabilježene su značajnije aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022, Ekspoze premijera

Aktivnosti na pripremi zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju su, prema riječima tadašnje ministrice pravde i uprave u Vladi Kantona Sarajevo (KS) Lejle Brčić, počele još u vrijeme mandata vlade “šestorke” u KS-u. Nakon što je početkom 2021. godine Brčić ponovo preuzela navedenu funkciju, istakla je kako će jedan od njenih prioriteta biti upravo donošenje ovog zakona. 

FOTO: Vlada Kantona Sarajevo

Već u decembru 2020. godine, Brčić je za Fenu navela neke od aktivnosti koje bi poduzela ukoliko ponovo bude obnašala poziciju ministrice pravde i uprave: 

Među prvim aktivnostima koje bih pokrenula, svakako je donošenje zakona o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja, uređenje sistema javnih nabavki u cilju smanjenja prostora za koruptivna djelovanja, kontrola poštivanja i dalje provođenje principa proaktivne transparentnosti organa uprave, institucija i preduzeća u vlasništvu Kantona.

Lejla Brčić, 11. 12. 2021. 

U principima i mjerama djelovanja Vlade KS 2021-2022, kao kratkoročna mjera koju se Vlada obavezala ispuniti do kraja mandata u jesen 2022. godine, navodi se “donošenje zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju”:

Ovaj resor će kao i u prvom dijelu mandata biti nosilac procesa vezanih za borbu protiv korupcije, pa će tako odmah pokrenuti usvajanje Zakona za borbu protiv nepotizma, kojim će biti zabranjeno u kantonalne firme i institucije zapošljavati najbližu rodbinu izabranih i imenovanih dužnosnika.

Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022, ekspoze premijera

Na dnevnom redu 17. sjednice Vlade Kantona Sarajevo našao se i Nacrt zakona o sprečavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja u organima javnog sektora u KS-u. Nakon što je Vlada podržala donošenje ovog zakona, on je uvršten i u dnevni red sjednice Skupštine KS-a, koja je održana 27. aprila, te ga je i ovaj organ usvojio.

U samom nacrtu, u općim odredbama, navedeno je da se ovim zakonom “sprečava rad pod rukovodstvom bliskog srodnika i drugi slučajevi sukoba interesa utvrđeni ovim zakonom i zabranjuje nepotizam i stranačko zapošljavanje u organima uprave, javnim preduzećima, javnim ustanovama i pravnim licima čiji je osnivač Kanton Sarajevo”. 

Usvajanjem Nacrta zakona o sprečavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja u organima javnog sektora u KS-u predviđeno je da se on uputi u javnu raspravu u trajanju od 120 dana. 

Nedugo nakon što je Nacrt zakona usvojen u Skupštini KS-a, resorna ministrica Lejla Brčić podnijela je ostavku na ovo mjesto, a umjesto nje je 17. juna imenovana Darja Softić Kadenić. 

Naredni korak u ispunjavanju navedenog obećanja Ministarstvo pravde i uprave KS-a napravilo je početkom jula, kada je, uz podršku Evropske komisije, organizovalo TAIEX ekspertsku misiju (Technical Assistance and Information Exchange), na temu izrade zakona o sprečavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja. Kako je navedeno na stranici Vlade KS-a, “TAIEX  predstavlja instrument Evropske komisije za tehničku podršku i razmjenu informacija, odnosno pružanje kratkoročne tehničke pomoći novim državama članicama te zemljama u procesu pristupanja Evropskoj uniji u oblastima preuzimanja EU zakonodavstva i njegovog provođenja u domaći pravni sistem, a ovo je prvo učešće Kantona Sarajevo u nekom od TAIEX projekata ovog tipa”.

U realizaciji misije učestvovali su predstavnici Ministarstva pravde i uprave KS-a, te predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Direkcije za evropske integracije, dok je stručnu misiju TAIEX-a provodila ekspertica u oblasti sukoba interesa i zastupnica u Saboru Republike Hrvatske Dalija Orešković.

Kako je tom prilikom istaknuto, “pomenuti Nacrt zakona sadrži kvalitetna i “pionirska” rješenja, ali je ukazano i u kojim dijelovima je navedeni nacrt zakona potrebno dodatno unaprijediti, odnosno uskladiti sa propisima država članica Evropske unije i drugim međunarodnim propisima koji regulišu ovu oblast”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!