Neispunjeno

100 km autoceste

Partije: SDA | Oblasti: Ekonomija

S ciljem poboljšanja i unapređenja transportne i komunikacijeske infrastrukture zalagat ćemo se za:• izgradnju novih 100 km autoceste i brze ceste,

Obrazloženje

U aktuelnom mandatu zabilježene su aktivnosti vezane za ovo obećanje, ali bez najavljenih rezultata.

U Izvještaju o realizaciji projekta izgradnje autocesta u FBiH do kraja 2015. godine, navedeno je da je ukupno izgrađeno i pušteno u promet 92 km autoceste (dionice Kakanj – Zenica jug; Sarajevo sjever – Sarajevo zapad; Sarajevo zapad – Tarčin; Zvirovići – Bijača (od petlje Međugorje do graničnog prijelaza Bijača)). U Izvještaju o realizaciji projekta izgradnje autocesta u FBiH do jula 2017. godine, navedeni su isti rezultati. Do kraja avgusta 2018. godine, nisu objavljeni novi izvještaji o realizaciji projekta izgradnje autocesta u FBiH.

Do februara 2018. godine, u toku su bili radovi na dvije dionice autoputa, ali nijedna nije završena i puštena u promet do isteka treće godine aktuelnog mandata. U Izveštaju o realizaciji Plana poslovanja “JP Autoceste FBiH” za 2017. godinu, koji je objavljen u julu 2018. godine, navedeno je da je dionica Svilaj – Odžak, Faza ll izgrađena u omjeru od 58%; dok su poddionice Drivuša – Klopče i Klopče – Donja Gračanica izgrađene u omjeru od 45%. Za sve ostale dionice, nije započeta izgradnja, te su prikazani samo procenti aktivnosti na eksproprijaciji i projektovanju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!