Neistina

Potpisnice Dejtonskog sporazuma nemaju riječ prilikom odabira visokog predstavnika

Milan Petković, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i potpredsjednik Ujedinjene Srpske, tokom emisije “Odgovorite ljudima”, emitovanoj na Federalnoj televiziji 9. juna 2021. godine, iznio je svoje viđenje situacije vezane za dolazak novog visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta.

FOTO: Nezavisne novine

Petković je na ovu temu izjavio da se o imenovanju visokog predstavnika trebaju usaglasiti potpisnice Općeg okvirnog sporazuma za mir:

Može svako pročitati i Dejtonski mirovni sporazum i Aneks 10, potrebno je da se visoki predstavnik, prvo da se o njemu usaglase strane potpisnice, Republika Srpska, Federacija BiH, Srbija, Hrvatska i nepostojeća tada BiH, znači, mi sada moramo da dobijemo saglasnost na imenovanje visokog predstavnika koji će biti potvrđen i to je jasno rekla i Ruska Federacija koja je članica Savjeta bezbjednosti UN-a.

Milan Petković, 9. 6. 2021.

Definisana procedura izbora visokog predstavnika ne postoji, o čemu je Istinomjer pisao u analizi “Koliko su utemeljene tvrdnje o “nelegitimnosti” izbora novog visokog predstavnika”. Prvi visoki predstavnik Carld Bildt imenovan je na ovu poziciju 1995. godine zaključkom 18. sa Konferencije o provedbi mira, nakon čega se i Vijeće sigurnosti UN-a, u članu 26. Rezolucije 1031, složilo sa ovim zaključkom.

Ostale visoke predstavnike imenovao je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), te bi o takvoj odluci bio obaviješten i UN, koji bi se, u zavisnosti od slučaja, također izjasnio po ovom pitanju. Tako je prilikom dezignacije Valentina Inzka, Vijeće sigurnosti UN-a glasalo o ovoj rezoluciji, dok je imenovanje Christiana Schwarz-Schillinga i Christiana Schmidta prošlo bez ovog koraka.

U svakom slučaju, nikada se o odabiru visokog predstavnika nisu izjašnjavale strane potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je takva procedura navedena bilo gdje u ovom dokumentu. U Aneksu 10, koji govori o civilnoj provedbi, navedeno je da su se “Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Savezna Republika Jugoslavija, Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska (“Strane”)” sporazumjele, između ostalog, o sljedećem:

Zbog kompleksnosti s kojima su suočene, Strane zahtijevaju postavljanje Visokoga povjerenika, koji će biti imenovan u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kako bi stranama olakšao napore, pokrenuo i, ako je prikladno, usklađivao aktivnosti organizacija i agencija koje su angažirane u civilnom aspektu mirovnoga rješenja na taj način što će provoditi zadaće povjerene rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kako je navedeno u daljnjem tekstu.

Opći okvirni sporazum za mir u BiH, Aneks 10

Shodno navedenim činjenicama, Istinomjer izjavu Milana Petkovića da se o visokom predstavniku moraju usaglasiti strane potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!