Neispunjeno

Pored obećanja o njenom smanjenju, povećana administracija u RS

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je poslije sastanka u Banjaluci da među predsjednicima najjačih stranaka postoji potpuno opredjeljenje da se uđe u proces analiziranja potrošnje i uvođenje ušteda, te da to podrazumijeva smanjenje administracije i plata činovnika na svim razinama.

(Večernji list, 13.03.2012.)

Komentar:

Još dok su se lideri šestorke sastajali u “starom sazivu”, sa Sulejmanom Tihićem, a bez Fahrudina Radončića, prilikom jednog od mnogobrojnih sastanaka kojima svjedočimo još od Opštih izbora 2010. godine, svi su složili da treba hitno smanjiti javnu potrošnju u BiH. Tom prilikom lider SNSD-a i Predsjednik RS-a, konstatovao je kako mjere ušteda podrazumjevaju i smanjenje administracije na svim nivoima vlasti.

U to vrijeme, prema podacima Zavoda za statistiku RS, u ovom entitetu u javnoj administraciji je bilo zaposleno oko 72.000 osoba. U međuvremenu, ta je brojka, prema podacima istog Zavoda, narasla na preko 73.000 hiljade. Tačnije, uposleno je ukupno 1.290 radnika/ca, što znači da je u institucijama, javnim preduzećima i ustanovama Republike Srpske dnevno zapošljavano sedam novih radnika/ca.

Iako je u RS u 2013. godini kao “mjera štednje” planirano smanjenje plata u javnoj administraciji za 10%, ovaj efekat, kako tvrde stručnjaci, neće biti postignut upravo zbog povećanja broja radnih mjesta u javnom sektoru za gotovo 1.300.

Smanjenje plata i javne potrošnje bilo je i jedno od mnogobrojnih predizbornih obećanja partija koje obnašaju vlast na svim nivoima, među njima i SNSD-a, pa se s obzirom na sve navedeno može zaključiti da je ovo još jedno neispunjeno obećanje Milorada Dodika – ali i ostalih njegovih “partnera”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!