Neispunjeno

Ponovo probijen rok za završetak radova na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Početkom novembra 2018. godine počeli su građevinski radovi na modernizaciji i dogradnji Terminala B Međunarodnog aerodroma Sarajevo, koji su, prema ugovoru, trebali biti okončani za 24 mjeseca, odnosno u novembru 2020. godine.

Foto: Hano.ba

Iz Javnog preduzeća Međunarodni aerodrom Sarajevo su u novembru 2020. saopćili nove rokove okončanja svih radova.

Radovi na modernizaciji i dogradnji zgrade Terminala B Međunarodnog aerodroma Sarajevo trebali su biti okončani u oktobru ove godine, ali zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, rok za završetak radova je produžen za dodatnih osam mjeseci. Naime, proglašenje stanja prirodne nesreće na području FBiH od 16.3.2020. godine direktno je uticalo na dinamiku odvijanja radova zbog ograničenog kretanja ljudi i roba, kao i zastoja u isporuci materijala i opreme iz inostranstva. S obzirom da se većina materijala i opreme planirane za isporuku i ugradnju nabavlja van granica BIH, posebno iz drugih evropskih država koje su također bile pogođene širenjem virusa, dodatno je otežana ili potpuno onemogućena nabavka pojedinih roba i opreme.

JP MAS, 9.11.2020.

S obzirom na to da je rok za završetak radova na modernizaciji Međunarodnog aerodroma Sarajevo tada produžen za dodatnih osam mjeseci, Istinomjer je obećanje o završetku radova predviđenim ugovorom ocijenio neispunjenim, o čemu možete detaljnije čitati na ovom linku.

Sredinom juna 2021. godine, Istinomjer je ponovo kontaktirao JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, kako bismo saznali u kojoj su sada fazi radovi na završetku modernizacije i dogradnje Terminala B ovog javnog preduzeća.

Dinamika radova na modernizaciji i dogradnji Terminala B prolongirana je zbog posljedica pandemije koronavirusa koje je ista imala na uslove poslovanja kako izvođača radova, tako i investitora (u finansijskom, ali i operativnom smislu). S tim u vezi, Uprava J.P. Međunarodni aerodrom “SARAJEVO” d.o.o. Sarajevo je u prethodnom periodu ulagala enormne napore kako bi se obezbijedila pomoć za finansiranje dijela investicija, odnosno kako se investicioni ciklus, pored svih poteškoća s kojim smo se susreli, ne bi potpuno obustavio. To je podrazumijevalo određena prolongiranja, ali je najznačajnije da do potpunog zaustavljanja investicionih projekata nije došlo, iako je avioindustrija bila jedna od najpogođenijih grana privrede za vrijeme pandemije. S tim u vezi, obavještavamo Vas da se završetak radova na modernizaciji i dogradnji Terminala B, po trenutnim uslovima poslovanja i dinamici izvođenja radova, očekuje u decembru 2021. godine.

JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, 22.6.2021.

U decembru su iz ovog javnog preduzeća Istinomjer pojasnili da je ponovo došlo do prolongiranja završetka radova na Terminalu B.

Zbog globalnih poremećaja na tržištu koje je izazvala pandemija koronavirusa, a koji su se odrazili na poslovanje gotovo svih preduzeća, došlo je do poteškoća u nabavci i isporuci materijala, poskupljenja sirovina, kao i značajnog nedostatka radne snage. Navedene okolnosti su uticale i na dinamiku radova na modernizaciji i dogradnji Terminala B, te je izvođač radova bio primoran da prolongira rok za završetak radova. Novi rok za završetak radova u skladu sa potpisanim aneksom ugovora sa izvođačem radova ANS DRIVE d.o.o Sarajevo je 27.03.2022.

JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, 13.12.2021.

S obzirom na to da građevinski radovi na Terminalu B nisu okončani u decembru 2021. godine, Istinomjer će navedeno obećanje Javnog preduzeća Međunarodni aerodrom Sarajevo, dato u junu 2021. godine, ocijeniti neispunjenim, te ćemo pratiti da li će radovi biti okončani do kraja marta 2022. godine.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!