Nedosljedno

Politika i pravosuđe se miješaju onda kada to nama odgovara

Zlatko-lagumdzijaKada su u pitanju izmjene po pitanu VSTV-a i biranja tužitelja, Lagumdžija je pojasnio da će se u postojeći sistem izbora glavnog tužitelja uključiti parlamenti u smislu potvrđivanja najboljeg kandidata s liste koju sačini VSTV.

“VSTV će raditi isto što je radio i do sada s tim da će na kraju parlamenti biti ti koji će ih potvrditi”, rekao je Lagumdžija.

(Dnevni Avaz, 01.11.2012.)

……………………………

Svako miješanje politike u rad pravosudnih organa je nešto što se, ni u kojem slučaju, ne smije dopustiti, ali ništa manje opasno nije ni da se Tužilaštvo BiH miješa u politiku. Ovako je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija prokomentirao vijest da je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv N.N. osoba zbog neprovođenja presude “Sejdić-Finci” i gubitka 45 miliona eura iz IPA fondova.

(Fena, 11.12.2013.)

Komentar:

Još kada je sklopljen sporazum između SNSD-a i SDP-a kojim je definisana zajednička saradnja na nivou BiH do kraja mandata 2014. godine, najviše osuda u javnosti je izazvao dio tog sporazuma koji se odnosio na promjenu dosadašnjeg načina izbora sudija i tužilaca u BiH. Naime, kako je i sam Lagumdžija potvrdio, u postojeći sistem izbora glavnog tužitelja uključili bi se entitetski parlamenti, u smislu potvrđivanja najboljeg kandidata s liste koju sačini VSTV.

Između ostalih, na ovaj, ali i druge dijelove sporazuma reagovale su brojne organizacije civilnog društva u BiH, upravo iz razloga što se predloženim izmjenama narušava nezavisnost sudske od ostalih grana vlasti, to jest, od „politike“.

Godinu dana kasnije, komentarišući najavu Tužilaštva BiH kako će pokrenuti istragu protiv NN lica zbog neprovođenja odluke „Sejdić-Finci“ i time uzrokovanog gubitka 45 miliona eura iz IPA fondova, Lagumdžija je rekao kako je“ nedopustivo miješanje politike u rad pravosudnih organa“.

Potvrđivanje sudija i tužilaca u entitetskim parlamentima, kako je to predvidio sporazum SDP-a sa SNSD-om, teško se može okvalifikovati drugačije nego kao direktno miješanje politike u rad pravosuđa, te je Lagumdžija u svojoj posljednjoj izjavi pokazao nedosljednost svojim ranijim stavovima.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!