Nedosljedno

Pokušaj prebacivanja odgovornosti na nenadležne instance

Štrajk Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, koji traje već deseti dan, navodno je bio povod da ministrica zdravstva KS, Zilha Ademaj jutros sazove pres konferenciju na kojoj je, osim što je pozvala ljekare da počnu pružati usluge građanima, izjavila i da je “ključ” za rješenje ovog problema u rukama Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a. O tome ko se obavezao povećati plate doktorima i stomatolozima, i ko je odgovoran za nepoštivanje kolektivnog ugovora Istinomjer je već pisao.

Mislim da ključ za rješavanje ovog pitanja u vezi sredstava ima direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović koja ima utjecaja na Zavod zdravstvenog osiguranja i to može riješiti jednim telefonskim pozivom i sama je izjavila da sredstava ima dovoljno u zdravstvu, da nisu dobro raspoređena sa čime se ja apsolutno slažem.

Zilha Ademaj, 14.09.2018.

Da je izjava ministrice Ademaj, u kojoj tvrdi da Sebija Izetbegović može riješiti problem, populistička najbolje svjedoče nadležnosti institucije na čijem je čelu upravo ministrica Ademaj. Naime, za provedbu propisa, realizaciju kolektivnog ugovora te povećanje plata nadležna je Vlada KS i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, početkom novembra prošle godine uspješno su okončani pregovori Vlade KS i predstavnika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, koji su rezultirali potpisivanjem Kolektivnog ugovora između Vlade KS i Sindikata doktora medicine i stomatologije KS. Kolektivnim ugovorom je, između ostalog, dogovoreno kvartalno povećanje koeficijenata plate doktorima i stomatolozima u KS, a pri tom je i naglašeno da novac nije, niti će biti problem.

Ministrica zdravstva KS, Zilha Ademaj prilikom potpisivanja ugovora sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS izjavila je da su se ugovorom riješila sva sporna pitanja.

Prva je procent uvećanja dodatka po osnovu dežurstva na osnovnu plaću koje je bilo predloženo u rasponima, dok su predstavnici sindikata tražili da to bude maksimalni procent. I drugo sporno pitanje je bilo način daljeg povećanja plaća u idućoj godini do zacrtanog povećanja od 1,2 na iznos koeficijenata, a što se danas uspjelo dogovoriti uz male modifikacije. Što se tiče dežurstava napravljen je ustupak da se na dežurstva primjenjuje maksimalni procent, s tim da je smanjen koeficijent za ljekare opće prakse sa 0,5 na 0,4. Mi za ovaj kolektivni ugovor možemo osigurati sredstva.

Zilha Ademaj, 06.11.2017.

Također, ministrica Ademaj, sumirajući šta je sve urađeno u 2017. godini, pohvalila se upravo sklapanjem kolektivnih ugovora, te ponovila obećanje Vlade KS da će u 2018. godini doktorima i stomatolozima biti povećane plate.

Nisam završila sve ono što sam željela. Prvenstveno mislim na program reorganizacije zdravstvenih ustanova. To smo odložili za 2018. godinu i taj će proces ići postepeno, na način da to ne osjete ni pacijenti ni zaposleni. Dosta sredstava ustanove su dobile za kapitalne investicije, čime će se značajno poboljšati uvjeti rada. Zaključena su dva kolektivna ugovora, povećat će se plaće svim zdravstvenim radnicima. Oko 13 posto svima, plus ljekarima na to 12,5 posto, ljekarima i stomatolozima, dakle, povećanje oko 25 posto. Mislim da su to bili značajni iskoraci kada je u pitanju zdravstvo. Istim tempom nastavljamo i u 2018. godini.

Zilha Ademaj, 01.01.2018.

Međutim, Vlada KS nije ispunila svoje obećanje vezano za kvartalna povećanja, jer sada navodno novca nema, zbog čega su sindikalisti prije desetak dana stupili u štrajk.

Zbog pokušaj prebacivanja odgovrnosti na nenadležne instance, obzirom da poštivanje Kolektivnog ugovora, u djelu koji se odnosi na povećanja koeficijenata plate doktorima i stomatolozima u KS, nije u nadležnosti Sebije Izetbegović već Vlade KS i resornog ministarstva, ministrica Ademaj za svoju izjavu dobija ocjenu nedosljedno.

 

(Isrinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!