Neispunjeno

Novca za doktore i stomatologe u KS ima, pa nema

Početkom novembra prošle godine uspješno su okončani pregovori Vlade KS i predstavnika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, koji su rezultirali potpisivanjem Kolektivnog ugovora između Vlade KS i Sindikata doktora medicine i stomatologije KS. Međutim, zbog nepoštivanja ovog ugovora, od strane Vlade KS, Sindikat doktora medicine i stomatologije u KS danas je stupio u štrajk, a obustava rada trajat će do ispunjenja zahtjeva.

Kolektivnim ugovorom je, između ostalog, dogovoreno kvartalno povećanje koeficijenata plate doktorima i stomatolozima u KS, a pri tom je i naglašeno da novac nije, niti će biti problem. Međutim, Vlada KS nije ispunila svoje obećanje vezano za kvartalna povećanja, jer sada navodno novca nema, zbog čega su sindikalisti krajem juna ove godine zaprijetili štrajkom.

Vlada KS ne poštuje potpisani kolektivni ugovor, i zato su delegati Skupštine zadužili Upravni odbor Sindikata da započne pripreme oko štrajka. Upravo danas treba da se sastanem s advokatima, i da odmah krenemo u proceduru organizovanja štrajka.

(Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, 29.06.2018.)

Prema riječima predsjednika ovog Sindikata, Izeta Hočka, Vlada KS i resorna minstrica Zilha Ademaj, osim što tvrde da novca za ovu namjenu nema, realizaciju kolektivnog ugovora uslovljavaju i restruktuiranjem sindikata.

U početku je izgledalo da Vlada poštuje ono na što je stavila potpis, ali sada nadležna ministrica Zilha Ademaj tvrdi da para nema. Što je još najgore, umjesto da vodi računa o realizaciji ugovora, ona hoće da se naš razgovor vodi o sindikalnoj organizovanosti ljekara i stomatologa. Opet počinje priču o ujedinjavanju sindikata. To je nedopustivo ponašanje. Ministrica nikako da shvati da nema pravo uplitati se u tu oblast, jer, mi smo stekli reprezentativnost, i, ona ga je dužna poštovati.

(Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, 29.06.2018.)

Ovim kolektivnim ugovorom, između ostalog, dogovoreno je povećanje koeficijenata na sljedeći način:

Od 01.11.2017. godine za doktore grupe 1 (završen medicinski ili stomatološki fakultet) 0.4; za doktore grupe 2 (sa specijalizacijom i subspecijalizacijom) 0.5.

Do kraja 2018.godine koeficijenti ce biti definisani na način: Grupa 1 – 4.6, Grupa 2 – 5.4 i Grupa 3 – 5.6 ( specijalisti sa 10 i više godina specijalističkog staža i subspecijalisti). Neto satnica je 2.60 KM. Minuli rad će se obračunavati po 0.5 % po godini. Radni sati sedmično će biti 37.5 h.

(Saopćenje Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, 08.11.2017.)

Ministrica zdravstva KS, Zilha Ademaj prilikom potpisivanja ugovora sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS izjavila je da su se ugovorom riješila sva sporna pitanja.

Prva je procent uvećanja dodatka po osnovu dežurstva na osnovnu plaću koje je bilo predloženo u rasponima, dok su predstavnici sindikata tražili da to bude maksimalni procent. I drugo sporno pitanje je bilo način daljeg povećanja plaća u idućoj godini do zacrtanog povećanja od 1,2 na iznos koeficijenata, a što se danas uspjelo dogovoriti uz male modifikacije. Što se tiče dežurstava napravljen je ustupak da se na dežurstva primjenjuje maksimalni procent, s tim da je smanjen koeficijent za ljekare opće prakse sa 0,5 na 0,4. Mi za ovaj kolektivni ugovor možemo osigurati sredstva.

(Zilha Ademaj, 06.11.2017.)

Podsjećamo, sumirajući šta je sve urađeno u 2017. godini, ministrica Ademaj pohvalila se sklapanjem kolektivnih ugovora, te ponovila obećanje Vlade KS da će u 2018. godini doktorima i stomatolozima biti povećane plate.

Nisam završila sve ono što sam željela. Prvenstveno mislim na program reorganizacije zdravstvenih ustanova. To smo odložili za 2018. godinu i taj će proces ići postepeno, na način da to ne osjete ni pacijenti ni zaposleni. Dosta sredstava ustanove su dobile za kapitalne investicije, čime će se značajno poboljšati uvjeti rada. Zaključena su dva kolektivna ugovora, povećat će se plaće svim zdravstvenim radnicima. Oko 13 posto svima, plus ljekarima na to 12,5 posto, ljekarima i stomatolozima, dakle, povećanje oko 25 posto. Mislim da su to bili značajni iskoraci kada je u pitanju zdravstvo. Istim tempom nastavljamo i u 2018. godini.

(Zilha Ademaj, 01.01.2018.)

Obećana kvartalna povećanja stomatolozima i doktorima nisu se realizovala, jer za to “para nema”, zbog čega su doktori medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo (KS) danas stupili u štrajk.

UO Sindikata doktora medicine i stomatologije KS je donio Odluku o datumu obustave rada zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora od strane Vlade KS. Obustava rada počinje 05.09.2018. godine i traje do ispunjenja zahtjeva.

Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, 22.08.2018.

Vlada KS i resorna ministrica Ademaj, za nepoštivanje kolektivnog ugovora u djelu koji se odnosi na povećanje plata, dobijaju ocjenu neispunjeno.

Istinomjer će i dalje pratiti da li će, i šta, Vlada KS uraditi kako bi se riješili problemi i prekinuo štrajk doktora i stomatologa u KS.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!