Podrška Predsjedništva BiH Regionalnom sporazumu o smanjenju cijene roaminga

Tokom svoje posljednje posjete Briselu prilikom koje je visokim zvaničnicima Evropske unije uručio odgovore Bosne i Hercegovine na dodatna pitanja Evropske komisije, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik u jednom od svojih intervjua pored ostalog se osvrnuo i na pitanje Regionalnog sporazuma o smanjenju cijene roaminga za zemlje Zapadnog Balkana.

Čim se vratim iz Brisela ja ću pripremiti i potpisati papir o ukidanju roaminga u mobilnoj telefoniji, na što nas iz Evropske unije već godinama podstiču. Na taj način bi troškovi mobilnih usluga za građane BiH i regiona mogli biti i do 80 posto jeftiniji od sadašnjih. Regionalni sporazum o tome bi trebalo da bude potpisan u aprilu i mi nemamo vremena za čekanje. Zar to nije ono što građani od nas političara očekuju? Ja ću papir, kažem Vam, potpisati i dostavit ću ga ostaloj dvojici članova Predsjedništva pa neka ga oni podrže ili odbace ako smiju.

Milorad Dodik, 05.03.2019.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je na svojoj 167. sjednici održanoj 26.02.2019. godine usvojilo Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u Regionalnom sporazumu o smanjenju cijene roaminga za zemlje Zapadnog Balkana.

Tom prilikom “zaključeno je da će BiH potpisati taj sporazum početkom travnja na  Digitalnom summitu u Beogradu”, te da će naša zemlja “zatražiti da se početak njegove primjene prolongira do 31. 12. 2019. godine”.

“Želim da se zahvalim Komšiću i Džaferoviću što smo učinili napore i dogovorili se”, izjavio je Dodik samo dan nakon pomenutog obećanja, a Predsjedništvo BiH je u vezi sporazuma o smanjenju cijene roaminga uputilo saopštenje za javnost u kojem se navodi:

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je zadužilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da u roku od 7 dana dostavi Prijedlog sporazuma o smanjenju cijene usluga roaminga u javnim mrežama mobilne komunikacije u regiji Zapadnog Balkana, kako bi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo njegovo potpisivanje tokom Drugog digitalnog samita Zapadnog Balkana, koji će se održati u Beogradu 4 – 5. aprila 2019. godine.

Predsjedništvo BiH, 06.03.2019.

Ovim Istinomjer obećanje Milorada Dodika u vezi podrške Predsjedništva BiH Regionalnom sporazumu o smanjenju cijene roaminga za zemlje Zapadnog Balkana ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

U RS se stvaraju uslovi za registraciju firmi elektronskim putem

Sredinom 2018. godine iz tadašnjeg Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske (novi naziv:...

Pri kraju montaža asfaltne baze na dionici Buna-Počitelj

Polovinom maja 2018. godine, od strane Adnana Terzića, direktora JP Autoceste d.o.o. Mostar kao investitora, direktora Hering d.d. Široki Brijeg, Ladislava Bevande kao izvođača radova, te Denisa...

Prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija na korak od Parlamentarne skupštine BiH

Najavljujući posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja će se održati 17. 02. 2020. godine sa jednom tačkom dnevnog reda, “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH...