Počinje gradnja prvih 6 km Koridora Vc kroz RS

Ugovor o izgradnji prve dionice autoputa na Koridoru Vc kroz Republiku Srpsku potpisan je tri mjeseca nakon što je to najavio premijer Radovan Višković u svom ekspozeu pred poslanicima Narodne skupštine RS.

Višković je čitajući svoj ekspoze, sredinom decembra 2018. godine, između ostalog najavio da će u ovoj godini započeti gradnja prve dionice autoputa.

Na području Republike Srpke, Koridor Vc prolazi kroz opštine Doboj, Modriča i Vukosavlje, u ukupnoj dužini od 46,58 kilometara. U toku je izbor izvođača radova za izgradnju 6 kilometara autoputa od Johovca do Rudanke. Početak izgradnje se očekuje u 2019. godini.”

Radovan Višković, 17.12.2018.

Ugovor o gradnji na dionici od petlje “Johovac” do petlje “Rudanka”, vrijedan 62,5 miliona eura, potpisali su 18. marta, direktor preduzeća Autoputevi RS, Dušan Topić i generalni direktor kompanije “Integral inženjering” Slobodan Stanković kao i direktor podružnice građevinskog preduzeća “Granit” Skoplje u Banjoj Luci, Zoran Trajanovski. Radovi bi kako je potvrdio direktor kompanije “Integral inženjering” uskoro trebali i da započnu.

Vrlo brzo ćemo početi radove na trasi, zajedno sa partnerom `Granitom` s kojim smo napravili oko 100 kilometara autoputeva.”

Slobodan Stanković, Integral inženjering, 20.03.2019.

Kako se navodi na zvaničnoj stranici JP “Autoputevi RS” dionica počinje na području sela Tovira, na desnoj obali Bosne, gde je planirano da se preko petlje Johovac Projekat poveže sa postojećim autoputem Banja Luka – Doboj.

U opisu projekta gradnje Koridora Vc kroz RS, stoji da planirani objekti na prvoj dionici ovog autoputa uključuju most preko Bosne kojim će autoput biti povezan sa magistralnim putem M17, četiri manja mosta preko manjih vodotoka u dolini Bosne, jedan nadvožnjak preko pruge, šest propusta za potoke i pet podvožnjaka za presijecanje postojećih puteva. Autoput je projektovan za brzine do 120 km/h i biće širine do 30 m.

S obzirom da je ugovor o gradnji prve od 4 dionice autoputa na Koridoru Vc koji prolazi teritorijom RS-a zvanično potpisan te da se očekuje skori početak radova, Istinomjer će obećanje koje dao Radovan Višković izlažući svoj ekspoze, ocijeniti sa radi se na tome, te ćemo i dalje pratiti dinamiku realizacije ovog projekta.  

(Istinomjer.ba)

Uskoro počinje sanacija krova Aškenaške sinagoge?

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Damir Filipović je na sastanku, koji je održao u martu ove...

U toku probijanje tunela Žaba

Izgradnja magistralne ceste Stolac – Neum obećava se od strane vladajućih partija u BiH već godinama, a aktivnosti na realizaciji ovog projekta konačno su započete krajem ljeta 2018. godine. Na ovoj...


Nastavljena izgradnja novog vrtića u Foči

Još početkom decembra 2017. godine od strane Skupštine opštine Foča usvojena je odluka o izgradnji nove zgrade Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ na lokaciji Pijesak u naselju Donje Polje. S tim...