Ispunjeno

Počela gradnja prvih 6 km Koridora Vc kroz RS

Gradnja prve dionice autoputa na Koridoru Vc kroz Republiku Srpsku počela je tri mjeseca nakon što je potpisan ugovor o njenoj gradnji i pola godine nakon što je to najavio premijer Radovan Višković u svom ekspozeu pred poslanicima Narodne skupštine RS.

Višković je čitajući svoj ekspoze, sredinom decembra 2018. godine, između ostalog najavio da će u ovoj godini započeti gradnja prve dionice autoputa.

Na području Republike Srpke, Koridor Vc prolazi kroz opštine Doboj, Modriča i Vukosavlje, u ukupnoj dužini od 46,58 kilometara. U toku je izbor izvođača radova za izgradnju 6 kilometara autoputa od Johovca do Rudanke. Početak izgradnje se očekuje u 2019. godini.”

Radovan Višković, 17.12.2018.

Ugovor o gradnji na dionici od petlje “Johovac” do petlje “Rudanka”, vrijedan 62,5 miliona eura, potpisali su 18. marta, direktor preduzeća Autoputevi RS, Dušan Topić i generalni direktor kompanije “Integral inženjering” Slobodan Stanković kao i direktor podružnice građevinskog preduzeća “Granit” Skoplje u Banjoj Luci, Zoran Trajanovski. Radovi bi kako je potvrdio direktor kompanije “Integral inženjering” uskoro trebali i da započnu.

Vrlo brzo ćemo početi radove na trasi, zajedno sa partnerom `Granitom` s kojim smo napravili oko 100 kilometara autoputeva.”

Slobodan Stanković, Integral inženjering, 20.03.2019.

Zvaničan početak gradnje ove dionice autoputa upriličen je u ponedjeljak 17. juna 2019. godine u prisustvu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, premijera RS Radovana Viškovića, ministra saobraćaja i komunikacija Neđe Trninića, direktora ЈP Autopevi Republike Srpske Dušana Topića i gradonačelnika Doboja Borisa Јerinića.

Kako se navodi na zvaničnoj stranici JP “Autoputevi RS” dionica počinje na području sela Tovira, na desnoj obali Bosne, gde je planirano da se preko petlje Johovac Projekat poveže sa postojećim autoputem Banja Luka – Doboj.

U opisu projekta gradnje Koridora Vc kroz RS, stoji da planirani objekti na prvoj dionici ovog autoputa uključuju most preko Bosne kojim će autoput biti povezan sa magistralnim putem M17, četiri manja mosta preko manjih vodotoka u dolini Bosne, jedan nadvožnjak preko pruge, šest propusta za potoke i pet podvožnjaka za presijecanje postojećih puteva. Autoput je projektovan za brzine do 120 km/h i biće širine do 30 m.

S obzirom da je gradnja prve od 4 dionice autoputa na Koridoru Vc koji prolazi teritorijom RS-a zvanično započela u ovoj godini, Istinomjer će obećanje koje je u vezi s tim dao Radovan Višković izlažući svoj ekspoze, ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!