Ispunjeno

Banja Luka dobila deset tzv. humanih parking mjesta

Početkom ove godine, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković najavio je da će ovaj grad već na proljeće pokrenuti akciju pod nazivom “Banja Luka humani grad”, u okviru koje će na više parkinga biti određena posebna “humana parking mjesta”, te da će prihod od naplate ići u humanitarne svrhe.

FOTO: Grad Banja Luka
FOTO: Grad Banja Luka

Govoreći o akciji “Banja Luka humani grad”, Stanivuković je istakao da je “Banjoj Luci sve ove godine nedostajalo humanosti i topline” te je pojasnio na koji način će funkcionisati tzv. humana parking mjesta, a pritom je i najavljeno da će se spomenuta akcija odvijati na proljeće 2021. godine.

Mjesta za „humani parking“ biće definisana srcem crvene boje, i to na lokacijama na tzv. Kraševom parkingu, zatim ispred zgrade Gradske uprave, ali i drugim lokacijama širom grada. Svaka marka koja se uplati za taj parking ići će u humanitarne svrhe. Na ovaj način, sakupljaćemo sredstva sistemski i dodjeljivati ih onima kojima su najpotrebnija.

Draško Stanivuković, 24. 1. 2021.

Krajem marta 2021. godine, iz Gradske uprave Banje Luke saopćili su da su pokrenute prve aktivnosti na uspostavljanju “humanih parkinga”.

Parkiranje bi se naplaćivalo slanjem SMS poruke na poseban broj i u tom smislu već su pokrenute aktivnosti na dobijanju broja kod Regulatorne agencije za komunikacije. Tzv. „humana parking mjesta“ bila bi posebno označena crvenim srcem i za svako parking mjesto bi bio postavljen poseban saobraćajni znak. Za sada je prijedlog da to budu određena parking mjesta na tzv. Kraševom parkingu, ispred zgrade Gradske uprave, kod zgrade Radio-televizije Republike Srpske i na parkingu kod Gradskog stadiona.

GU Banja Luka, 27. 3. 2021.

Sredinom aprila, javnost je obaviještena da je počelo označavanje “humanih parking mjesta” na više gradskih parkirališta, a spomenuta parking mjesta nalazit će se ispred zgrade Gradske uprave, na Kraševom parkingu, kod zgrade Radio-televizije Republike Srpske i na parkingu kod Gradskog stadiona.

Krajem aprila, iz Gradske uprave Banje Luke potvrdili su za Istinomjer da su tzv. humani parkinzi u funkciji od petka, 23. aprila 2021. godine, te da je broj za naplatu parkinga već u ponudi i kroz sistem m:parking, pod rednim brojem 6.

“Humani parking” predstavlja parkiranje na posebno obilježenim parking mjestima, a koje se naplaćuje slanjem sms poruke na poseban broj samo za ovu namjenu – 083 5124. Cijena: 1 KM / 1 času, a plaćanje se vrši svaki dan. Ukupan broj “humanih” parking mjesta 10 (deset): ispred zgrade Gradske uprave, Galerija (Kraš); RTRS (zgrada Vlade), ATV (kod Stadiona), Zenit (stari – preko puta Akademije nauka i umjetnosti RS). Parking mjesta su posebno obojena u crvenu boju, osim kod Gradske uprave gdje smo po savjetu arhitekata, zbog uklapanja u cjelinu sa zgradom, označili samo srce crvenom bojom. Takođe, na svakoj od navedenih lokacija je postavljen poseban saobraćajni znak. “Humani parking” je u funkciji od petka.

Odgovor na medijski upit, GU Banja Luka, 28. 4. 2021.

S obzirom na činjenicu da je Banja Luka dobila deset tzv. humanih parking mjesta na proljeće 2021. godine, Istinomjer će spomenuto obećanje gradonačelnika Stanivukovića ocijeniti ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!