Neispunjeno

Plate u RS i dalje niže nego u decembru 2012.

Milorad-Dodik“Od Vlade sam zahtijevao da se permanentno traže mogućnosti da se dio primanja u oblastima u kojima je došlo do smanjenja vrati u ovoj godini, kako bi u januaru 2014. godine imali plate na nivou iz decembra prošle godine”, rekao je Dodik.

(SRNA, 05.02.2013.)

Komentar:

Nakon što je Sindikat pravosuđa RS još početkom prošle godine stupio u štrajk zbog najavljenog smanjenja plata od 20%, predsjednik RS, Milorad Dodik, je najavio kako bi se postepenim povećanjem plata, u januaru 2014. godine trebalo doći na nivo iz decembra 2012. godine.

Do toga, međutim, nije došlo.

Prema posljednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, prosječna plata u januaru ove godine iznosila je 810 KM, dok je u decembru 2012. godine, ona iznosila 818 KM. Čak je i prosječna plata iz decembra 2013. godine bila veća u odnosu na januar ove godine i iznosila je 820 KM, iz čega se vidi da je, suprotno najavama predsjednika RS, početkom ove godine došlo do smanjenja plata.

Da još uvijek nije došlo do obećanog povećanja može se vidjeti i iz intervjua premijerke RS Željke Cvijanović, u kojem je rekla da će naredni korak Vlade biti da budžetskim korisnicima sa višom i visokom stručnom spremom plate budu “vraćene na nivo iz decembra 2012. godine”.

S obzirom da se upravo ovaj “naredni korak”, koji je Željka Cvijanović najavila u februaru 2014. godine, prema obećanju Milorada Dodika trebao desiti prije početka ove godine i dovesti do povećanja plata u januaru 2014, možemo zaključiti da je obećanje koje je Milorad Dodik dao prije nešto više od godinu dana, ostalo neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!