Nedosljedno

Partnerstvo SDA i HDZ Mostar: U kantonu da, u Gradskoj upravi ne

MostarUsljed novonastale situacije u HNK, gdje je uspostava Vlade dovedena u pitanje zbog nesuglasica u raspodjeli ministarskih fotelja, u prvi plan je izašlo „staro partnerstvo“ vječitih držača poluga u ovom kantonu, koji se pri tome već godinama ne mogu dogovoriti o provođenju presude Ustavnog suda BiH o izbornim pravilima u Gradu Mostaru, zbog čega su zadnji lokalni izbori u ovom gradu održani još 2008. godine.

”Može se bez svakoga, samo se ne može bez HDZ-a”, rekao je predsjednik kantonalnog odbora HDZ-a BiH, Rafael Gagro, a na pitanje može li se bez SDA, rekao je kako je riječ o starim partnerima koji će se dogovoriti.

Lider kandonalnog odbora SDA, Salko Sokolović, kaže kako se bez SDA ne bi trebalo.

”Bila bi to devalvirana volja glasača doveo bi se bošnjački narod da nema predstavnika i ja mislim da HDZ shvaća da ne treba ići u tu priču. Odavno smo u suradnji mislim da ćemo naći osnovne poluge i dogovoriti se”, rekao je Sokolović.

(Bljesak.info, 19.01.2015.)

U skladu sa sporazumom o principima formiranja izvršne vlasti u FBiH, koji su nakon izbora potpisali HDZ, SDA i DF, ove tri stranke su trebale formirati Vladu HNK, o čemu su u posljednje vrijeme i vođeni intenzivni pregovori. Problem sa uspostavom Vlade HNK, kako navode iz kantonalnog odbora DF-a je nastao kada je iz HDZ-a predloženo da buduća Vlada umjesto 11 ministarstava, koliko ih je sada, ima samo 8 ministarstava od kojih bi samo jedno pripalo DF-u. Ova stranka na to ne želi pristati, pa je formiranje Vlade tako obustavljena, a prema navedenoj izjavi HDZ i SDA već razmatraju uspostavu Vlade bez DF-a, ističući raniju dobru međusobnu saradnju.

Da su ove dvije stranke dobro sarađivale na kantonalnom nivou potvrdila je za Istinomjer i Vesna Miloš iz CCI-a, koja je rekla da je jedina nesuglasica između ove dvije stranke bila u pogledu imenovanje policijskog komesara u HNK.

Međutim, iako se radi o različitim nivoima vlasti, odnosno gradskom i kantonalnom nivou, nemoguće je ne spomenuti potpuno drugačiju situaciju u pogledu neprovođenja odluke Ustavnog Suda BiH koji je nevažećim proglasio dijelove Statuta Mostara koji se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće. Tako je blokirana gradska vlast Mostara, a predmet sporenja već više od šest godina je upravo neslaganje HDZ-a i SDA oko organizacije gradske uprave. Zbog ovog spora lokalni izbori u ovom gradu nisu održani još od 2008. godine.

U više navrata ovaj problem pokušali su riješiti i čelnici HDZ-a i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, ali dogovor nikada nije postignut.

Dakle, s obzirom da se čelnici HDZ-a i SDA-a pozivaju na staro partnerstvo kada se dijele fotelje u Vladi HNK, a da takva saradnja izostaje na gradskom nivou, zbog čega su i lokalni izbori u Mostaru, koji je uzgred i sjedište kantona, održani još prije više od 6 godina, možemo zaključiti da su i njihove izjave nedosljedne.

 

Pitajte Istinomjer!