Neispunjeno

Izetbegovićeva mostarska predizborna pjesma

bakir_izetbegovic„Mora se naći rješenje za Mostar i to takvo da taj grad bude jedinstven i u kojemu će biti zaštićena kolektivna i pojedinačna prava građana i naroda“, izjavio je danas u Mostaru predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uoči sastanka s gradonačelnikom toga grada Ljubom Bešlićem.

Na pitanje ima li ikakvih dogovora u vezi Mostara, Izetbegović je kazao kako zadnjih mjeseci nije bilo nikakvih posebnih dogovora.

“Lako je reći, ali očigledno nije lako naći rješenje”, kazao je Izetbegović, napomenuvši kako postoje obveze iz Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma.

(Fena, 11.09.2014.)

Komentar:

Sa početkom izborne kampanje, lider SDA Bakir Izetbegović se ponovo “zagrijao” za Mostar, odnosno duži niz godina otvoreno političko pitanje preustroja Grada Mostara, kojim se zajedno sa čelnicima HDZ-a bavio početkom godine i čije je skoro rješenje optimistično najavljivao prilikom sastanaka. Ovoga puta samo je ponovo najavio mogućnost rješenja – naravno, nakon oktobarskih izbora.

„Očekujem da će Mostar nakon oktobarskih izbora krenuti u rješavanja brojnih nagomilanih problema, te krenuti putem razvoja. Lično se zalažem za ulaganja u ovaj grad, jer Mostar i njegovi građani zaslužuju bolje uslove za življenje, po mjeri svih, jednako bez ikakvih razlika“, naglasio je Izetbegović nakon sastanka sa mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem.

Mnogo optimističnije poruke smo mogli čuti početkom ove godine, na sastancima na kojima se razgovaralo o jačanju saradnje SDA i HDZ-a u tom gradu, kao i o funkcionisanju gradske i kantonalne vlasti. Tim prilikama najavljivano je i skoro održavanje lokalnih izbora u Mostaru, koji nisu održani još od 2008. godine.

Od donošenja odluke Ustavnog Suda BiH, koji je nevažećim proglasio dijelove Statuta Mostara koji se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće, blokirana je gradska vlast Mostara, a predmet sporenja već šest godina je neslaganje oko organizacije gradske uprave. Apelant pred sudom, koji je u ovom slučaju HDZ BiH, tražio je uređenje Mostara kao jedne izborne jedinice, sa čime se nije slagala SDA koja traži podjelu grada na bar dvije općine. Tako su svi dosadašnji pokušaji postizanja konsenzusa bili osuđeni na propast, a rješenje se tražilo i u okviru razgovora bh. lidera o provođenju odluke „Sejdić-Finci“.

U februaru je tako prilikom jednog sastanka delegacija SDA i HDZ-a, Izetbegović najavio i mogućnost djelimičnog rješenja.
„Rješenje bi moglo biti djelomično, ono treba omogućiti ljudima u Mostaru normalan život“, rekao je Bakir Izetbegović.

Kasnije je u aprilu najavio mogućnost konačnog rješenja.

„Mostar mora živjeti i mi moramo naći način da ovaj grad ne bude u blokadi i da se za njega definitivno nađu konačna rješenja“,kazao je Izetbegović, a lider HDZ-a Dragan Čović je tada izjavio i kako se razgovaralo o mogućnosti održavanja lokalnih izbora u Mostaru zajedno sa Opštim izborima 12.oktobra.

Dakle, ovo kompleksno i veoma ozbiljno političko – pravno pitanje, vraćeno je u fokus domaće javnosti u jeku izborne kampanje, iako su sve dosadašnje najave rješavanja ovog pitanja ostale bez ikakvih rezultata. Građani i građanke ponovo slušaju kako će se o tome “ozbiljno razgovarati” nakon još jednih izbora. No, s obzirom da su Bakir Izetbegović, ali i Dragan Čović, najavljivali rješenje do Opštih izbora, što se evidentno nije dogodilo, možemo zaključiti i da su ranije data obećanja ostala neispunjena.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!