Parlament FBiH ima materijala za razmatranje

Na novinarsko pitanje da li će sazvati sjednicu federalnog Doma naroda kojim i predsjedava, prije dogovora o formiranju vlasti u FBiH, Tomislav Martinović (HDZ BiH), odgovorio je kako ovaj dom nema materijala za razmatranje.

Pored konstituirajuće sjednice Doma naroda, koja je održana krajem veljače ove godine, održali smo i jednu izvanrednu sjednicu u ovom mjesecu na kojoj smo razmatrali vrlo važna pitanja i usvojili određene zakone i odluke. Tehnički mi u ovom trenutku nemamo materijale koji su upućeni od Vlade Parlamentu, a koji bi zahtijevali naše zasijedanje.”

Tomislav Martinović, Oslobođenje, 30.04.2019.

Među “vrlo važnim pitanjima” koja spominje Martinović, na dnevnom redu 1. sjednice federalnog Doma naroda,  našao se i Prijedlog odluke o odobravanju garancija FBiH u korist izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje za izgradnju bloka 7 TE Tuzla, koji je i podržan.

Vlada FBiH ovu Odluku je donijela još 17. augusta prošle godine, na svojoj 153. sjednici. Federalna Vlada od Općih izbora održanih 7. oktobra 2018. godine, održala je 21 redovnu i 11 hitnih sjednica, a neki od razmatranih akata upućeni su i u dalju parlamentarnu proceduru.

Među propisima koji se nalaze u proceduri, samo u ovoj godini Vlada FBiH je Parlamentu uputila dosta materijala za razmatranje, a među njima se nalaze: Informacija o vanjskom i unutrašnjem dugu u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, Plan zaduživanja za 2019. godinu,  Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2018. godinu, Program rada Vlade FBiH, ali i drugi brojni akti.

S obzirom da je Dom naroda Parlamenta FBiH u novom sazivu tokom svoje dvije do sada održane sjednice razmatrao akte predložene od Vlade FBiH u tehničkom mandatu, te da ih ta ista Vlada i dalje dostavlja, konstataciju Tomislava Martinovića da “Parlament nema materijale upućene iz Vlade”, Istinomjer će ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

I Šulića “obavezuje” Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS

Gostujući u emisiji “Novi dan” N1 televizije poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini Republike...

U Bihaću živi više od “5 Srba”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik gostujući u emisiji "Ćirilica" na jednoj od beogradskih televizja, između ostalog, ponovio je svoje stavove o nepriznavanju Popisa stanovništva...I BiH ima regulativu iz oblasti kibernetičke bezbjednosti

Na nedavno održanoj konferenciji posvećenoj novinama u IT oblasti ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske (RS), Srđan Rajčević izjavio je kako...