Parlament FBiH ima materijala za razmatranje

Na novinarsko pitanje da li će sazvati sjednicu federalnog Doma naroda kojim i predsjedava, prije dogovora o formiranju vlasti u FBiH, Tomislav Martinović (HDZ BiH), odgovorio je kako ovaj dom nema materijala za razmatranje.

Pored konstituirajuće sjednice Doma naroda, koja je održana krajem veljače ove godine, održali smo i jednu izvanrednu sjednicu u ovom mjesecu na kojoj smo razmatrali vrlo važna pitanja i usvojili određene zakone i odluke. Tehnički mi u ovom trenutku nemamo materijale koji su upućeni od Vlade Parlamentu, a koji bi zahtijevali naše zasijedanje.”

Tomislav Martinović, Oslobođenje, 30.04.2019.

Među “vrlo važnim pitanjima” koja spominje Martinović, na dnevnom redu 1. sjednice federalnog Doma naroda,  našao se i Prijedlog odluke o odobravanju garancija FBiH u korist izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje za izgradnju bloka 7 TE Tuzla, koji je i podržan.

Vlada FBiH ovu Odluku je donijela još 17. augusta prošle godine, na svojoj 153. sjednici. Federalna Vlada od Općih izbora održanih 7. oktobra 2018. godine, održala je 21 redovnu i 11 hitnih sjednica, a neki od razmatranih akata upućeni su i u dalju parlamentarnu proceduru.

Među propisima koji se nalaze u proceduri, samo u ovoj godini Vlada FBiH je Parlamentu uputila dosta materijala za razmatranje, a među njima se nalaze: Informacija o vanjskom i unutrašnjem dugu u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, Plan zaduživanja za 2019. godinu,  Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2018. godinu, Program rada Vlade FBiH, ali i drugi brojni akti.

S obzirom da je Dom naroda Parlamenta FBiH u novom sazivu tokom svoje dvije do sada održane sjednice razmatrao akte predložene od Vlade FBiH u tehničkom mandatu, te da ih ta ista Vlada i dalje dostavlja, konstataciju Tomislava Martinovića da “Parlament nema materijale upućene iz Vlade”, Istinomjer će ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

I BiH ima regulativu iz oblasti kibernetičke bezbjednosti

Na nedavno održanoj konferenciji posvećenoj novinama u IT oblasti ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko...

BiH nije “sastavljena” nego se “sastoji” od dva entiteta

U intervjuu koji je dao za rusku novinsku agenciju Sputnik, Milorad Dodik je ponovio jednu od svojih omiljenih interpretacija Ustava BiH prema kojoj je, kako on to tvrdi, BiH “sastavljena od dva...Statuti DF-a i SDP-a BiH demantuju tvrdnju Halida Genjca

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Halid Genjac tokom nedavno održanog 7. Kongresa ove političke partije osvrnuo se na zastupljenost žena u kontekstu izbora devet potpredsjednika/ca...