Neistina

Pandurević: Nema Srba van stranaka iz RS

Aleksandra Pandurević
Aleksandra Pandurević

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u državnom Parlamentu poručuje da je ovdje riječ o licemjernom potezu kantonalnih vlasti jer stranke koje su zastupljene u lokalnoj skupštini ne pokazuju spremnost da provedu presudu na zajedničkom nivou.

„To pokazuje njihovu dvoličnost. Gdje su Srbi u parlamentima sarajevskih opština? Partije iz Srpske nisu osvojile nijedan mandat u tim opštinama na oktobarskim izborima. U Sarajevu su diskriminisani cijeli narodi i nema nikoga da štiti njihove interese. Neka Kanton Sarajevo riješi ravnopravnost Srba, pa onda neka se posveti ostalima, ističe Pandurevićka.

(Oslobođenje, 05.02.2013.)

Komentar:

Poslanica SDS-a u Parlamentu BiH, Aleksandra Pandurević okarakterisala je usvajanje amandmana na Ustav Kantona Sarajevo, koji su omogućili jednaku zastupljenost konstitutivnih naroda i “ostalih”, kao licemjeran potez, implicirajući da u kantonalnim parlamentima nema Srba – jer u Skupštini KS i općinskim vijećima nema predstavnika partija iz RS.

Bez obzira što “partije iz RS” nemaju svoje predstavnike u općinama na području Kantona Sarajevo, to nikako ne znači da tu „nema nikoga da štiti interese srpskog naroda“, kako je to izjavila Aleksandra Pandurević, implicirajući da ekskluzivno pravo na “zastupanje interesa srpskog naroda” imaju samo političke partije iz Republike Srpske.

U Skupštini KS, prilikom izbora poslanika, obezbjeđuje se odgovarajuća zastupljenost predstavnika Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih naroda na području Kantona, što je uostalom slučaj i u drugim kantonima, a Srbi također imaju i svoje predstavnike u općinskim vijećima sarajevskih općina, što se može provjeriti i u izbornim rezultatima posljednjih Lokalnih izbora.

Skupština KS je usvajanjem amandmana na Ustav KS otklonila diskriminaciju iz kantonalnog Ustava, za šta garnitura na državnom nivou, a kojoj pripada i poslanica SDS-a, već godinama ne pokazuje spremnost iako se presuda Sejdić-Finci odnosi na državni nivo vlasti u BiH; a njena izjava da u Sarajevu nema ama baš nikoga da “štiti interese Srba” svakako je neistinita.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!