Nedosljedno

Pandurević: Ako nije naš ministar, nama je svejedno

aleksandra-pandurevicMi iz SDS-a smo opozicija i nama je bilo sasvim svejedno. Procijenili smo šta je manje zlo i glasali za smjenu Radončića”, kaže Aleksandra Pandurević poslanik SDS-a.

(BN TV, 14.03.2014.)

Aleksandra Pandurević, zastupnica Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine izjavila je da SDS nije dio ”šestorke”, ali će se ”boriti za ustavnost i zakonitost, jer je odluka o smjeni naših kadrova protivustavna i protivzakonita“.

(Anadolija, 27.10.2013.)

 

Komentar:

Kada je u oktobru prošle godine u Predstavničkom domu PSBiH izglasana smjena kadrova SDS-a u Vijeću ministara, Aleksandra Pandurević ocijenila je kako su predstavnici njene stranke u državnoj vladi smijenjeni protivno Ustavu i zakonu, te je istakla kako će se SDS i pored toga što prestaje biti dio vladajuće „šestorke“ boriti za ustavnost i zakonitost.

Međutim, izgleda da su u ovoj stranci vrlo brzo odustali od te borbe, što se da zaključiti iz njihovog pozitivnog glasanja u korist inicijative SDA za smjenu ministra sigurnosti BiH, Fahrudina Radončića, koji je također smijenjen mimo procedure, na potpuno isti način kao i SDS-ov ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović samo par mjeseci ranije.

Istinomjer je već pisao o nedosljednostima u stavovima u vezi smjene pojedinačnih ministara u Vijeću ministara BiH putem glasanja u parlamentu, što se posebno odnosilo na stavove SDA i SDP-a, no iz glasanja poslanika SDS-a za smjenu Radončića vidi se da u državnom parlamentu ama baš niko ne drži ni do vlastitih principa niti, što je bitnije, zakonom propisanih procedura.

Tako smo nakon završetka sjednice održane 13. marta, od poslanice SDS-a Aleksandre Pandurević čuli kako su se oni za smjenu odlučili birajući “manje zlo”, te da im je kao partiji koja više nema kadrova u Vijeću ministara, u stvari bilo “svejedno”, što je apsolutno nedosljedno stavovima koje je sama izrekla samo par mjeseci ranije.

Dakle, prema Aleksandri Pandurević, poslanicima SDS-a ovaj put je bilo “svejedno” da li se smjena provodi po proceduri i zakonu ili mimo nje, za razliku od smjene Mirka Šarovića, kada su insistirali na tome da će se boriti za ustavnost i zakonitost. Pandurević se tako pridružila poslanicima ostalih stranaka čije su izjave o smjenama Šarovića i Radončića ocijenjene nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!