Neistina

Ove godine bilo je manje nevažećih listića nego na prošlim izborima

Federalni ministar unutrašnjih poslova i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara (Narod i pravda) u intervjuu za televiziju N1 25. oktobra 2022. godine komentarisao je rezultate Općih izbora u BiH, osvrnuvši se i na količinu nevažećih listića.

Screesnhot: N1

U tom kontekstu, Čampara je ustvrdio da je na ovogodišnjim izborima bilo skoro 600.000 nevažećih listića, odnosno, kako je konstatovao, mnogo više nego na prethodnim izborima:

Čampara: Moramo primijetiti da ove godine na izborima, naprimjer, imate skoro 600.000 nevažećih listića. (…) Previše je 600.000 nevažećih listića.

N1: Dobro, ali nije to mnogo više u odnosu na prethodne cikluse.

Čampara: Mnogo više, mnogo više.

Aljoša Čampara, 25.10.2022.

Broj nevažećih listića na Općim izborima 2022. godine, prema utvrđenim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, uključujući nevažeće prazne listiće i nevažeće listiće po drugim kriterijima, iznosio je 445.601, odnosno 6,93% od ukupnog broja glasačkih listića, ne računajući glasove za predsjednika/cu Republike Srpske, budući da se za ovaj nivo vlasti trenutno vrši kontrolno brojanje.

U poređenju s Općim izborima 2018. godine, na ovogodišnjim izborima bilo je ukupno, ali i procentualno manje nevažećih glasačkih listića, suprotno tvrdnji Aljoše Čampare. Naime, prije četiri godine zabilježena su ukupno 526.593 nevažeća listića (7,08%), odnosno 478.144 (7,17%), ne računajući glasove za predsjednika/cu Republike Srpske.

Istinomjer je o uobičajenoj pojavi velikog broja nevažećih listića na izborima u BiH pisao u analizi “Izborne nepravilnosti u BiH: Preporuke OSCE-a/ODIHR-a mrtvo slovo na papiru”, a na naša pitanja upućena CIK-u BiH da li i šta namjerava poduzeti kada se radi o utvrđivanju razloga ovolikog broja nevažećih listića te da li planira eventualne aktivnosti čiji bi cilj bio smanjenje broja nevažećih listića na izborima u BiH odgovore nismo dobili.

Budući da je na Općim izborima ove godine bilo brojčano, ali i procentualno manje nevažećih glasačkih listića nego prije četiri godine, tvrdnju Aljoše Čampare da je ovaj put bilo “mnogo više” nevažećih listića nego na proteklim izborima Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!