Nedosljedno

OHR nam nije potreban ili ipak jeste?

Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), tokom 18. posebne sjednice Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS), održane 10. marta 2021. godine, iznio je svoje viđenje o Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR), rekavši tada da je OHR davno trebao biti ugašen.

FOTO: Moja Hercegovina

Borenović je u svom obraćanju iznio stav stranke kojom predsjedava, te jasno naglasio da Bosni i Hercegovini nije potreban OHR:

Stav Partije demokratskog progresa po pitanju postojanja i djelovanja Kancelarije visokog predstavnika u BiH je uvijek bio jasan: OHR nam ne treba! Samo njegovo postojanje znači da zemlja koja ima visokog predstavnika ne može naprijed, ne može u Evropu, što je mnogo puta rečeno i od evropskih predstavnika. OHR nam ne treba i davno je trebao biti ugašen, i mogao je davno biti zatvoren.

Branislav Borenović, 10. 3. 2021.

OHR je ad hoc međunarodna institucija odgovorna za nadgledanje provedbe civilnih aspekata Mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Aktuelni visoki predstavnik Valentin Inzko podnio je 27. maja ostavku na ovo mjesto, koju je prihvatio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC). Istog dana su u Sarajevu ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIC-a službeno imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka.

Ovakvu odluku PIC-a komentarisao je i Branislav Borenović na svom Twitter nalogu. Iako je u martu koncizno ustvrdio da je OHR nepotreban, te da s njim zemlja “ne može naprijed”, sada je ipak pozdravio imenovanje Christiana Schmidta, te iznio svoja očekivanja od njega:

Novi visoki predstavnik je iskusan političar koji dolazi iz ozbiljne zemlje i stranke. Loše stanje u društvu i tenzije koje produkuje aktuelna vlast, rezultat je i ove promjene. Očekujem da se konačno ovdje dese prave promjene, prije svega u borbi protiv korupcije i pravosuđu.

Branislav Borenović, 27. 5. 2021.

Novinska agencija Republike Srpske (SRNA) je istog dana prenijela i ocjenu Borenovića “da BiH, nažalost, još nije spremna da bude zemlja bez visokog predstavnika, zbog čega, kako je rekao, najveću odgovornost snose vladajuće političke strukture”.

S obzirom na jasne suprotnosti između Borenovićevog viđenja potrebe za OHR-om u razmaku od nepuna tri mjeseca, Istinomjer njegov stav u vezi s tim ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!