Nedosljedno

Od “zašto bi se bježalo od mirnog razlaza” do “to nije prihvatljiva opcija”

Predsjednik DNS-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) Nenad Nešić, gostujući polovinom aprila u “BHT1 uživo”, iznio je, pored ostalog, i svoj stav u vezi sa tzv. mirnim razlazom u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom, komentarišući “non-paper” objavljen na pojedinim portalima u Bosni i Hercegovini i regionu, a u kojima se predlaže i promjena granica na Zapadnom Balkanu, Nešić se, između ostalog, zapitao “zašto bi se bježalo od mirnog razlaza u BiH”:

Non paper nisam lično vidio, ali sam čuo mnogobrojne komentare i šta on sadrži. Meni se čini da je neko u EU shvatio da je BiH nemoguća država i da pokušavaju naći neko dugotrajno rješenje kao što je mirni razlaz. Ne vjerujem da se išta u EU dešava slučajno, prije mislim da su to neki signali. Zašto bi se bježalo od mirnog razlaza u BiH? Ako ne možemo živjeti skupa, zašto ne bismo živjeli kao dobre komšije?

Nenad Nešić, 15. 4. 2021.

No, 9. 5. 2021. godine, komentarišući inicijativu SNSD-a “da sa strankama iz Federacije Bosne i Hercegovine otvore dijalog o budućnosti BiH”, Nešić je istakao da su Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks IV “sveto slovo za DNS”, te da je “čist avanturizam otvarati to pitanje”.

Ustvrdivši tom prilikom da problemi u BiH nisu posljedica Ustava BiH nego Ustava Federacije BiH, odnosno Vašingtonskog mirovnog sporazuma, i zato ih politički faktori iz FBiH trebaju rješavati u okviru Ustava FBiH, Nešić je izjavio:

Jedina moguća budućnost BiH je Dejtonski sporazum koji štiti Republiku Srpsku. Njegovo otvaranje je otvaranje Pandorine kutije i stavljanje Damoklovog mača iznad RS-a. Stavljanjem van snage Dejtonskog sporazuma, RS bi ostala bez mogućnosti da je zaštite njegovi garanti – Srbija i Rusija, što je davno upozorio nekadašnji ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko. Bez Dejtona nema ni njegovih garanata.

Nenad Nešić, 9. 5. 2021.

Dodajući da je apsolutno neprihvatljivo otvaranje bilo kakvog dijaloga sa Federacijom u ustavnom uređenju BiH, predsjednik DNS-a naveo je i dodatne razloge zbog kojih, prema njegovom mišljenju, u ovom momentu ni tzv. mirno razdruživanje nije prihvatljiva opcija, te Republika Srpska, kako je naveo, “mora čuvati ono što ima”:

Jasno je da bi 99 posto Srba željelo nezavisnu Republiku Srpsku, ali za tako nešto moramo imati saveznike u velikim silama. U ovom momentu nema nijedne države koja bi priznala nezavisnost RS-a i zato moramo čuvati ono što imamo’.

Nenad Nešić, 9. 5. 2021.

Na kraju svog izlaganja, Nešić je istakao i da, “umjesto hazarderskim poigravanjem velikim temama, vlast u Republici Srpskoj treba da se okrene rješavanju unutrašnjih problema, poput nabavke vakcina, zapošljavanja, boljeg zdravstvenog sistema, bolje privrede i ekonomije, dostojanstvenijeg života boraca i RVI, kao i penzionera”.

Kada izbacite ovako veliku temu, to ne znači da su ti problemi nestali. Ne možete narodu nuditi zabavu i igre umjesto hljeba i posla. Vrijeme je da stanu takve igrarije i da se pokaže ozbiljnost i odgovornost prema narodu i RS-u.

Nenad Nešić, 9. 5. 2021.

S obzirom na to da je Nenad Nešić polovinom aprila 2021. godine iznio suprotno mišljenje po pitanju tzv. mirnog razlaza od onog koje je javnost imala priliku čuti 9. 5. 2021. godine, njegov stav u vezi s tim Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!