Nedosljedno

Od “pustimo institucije da se brinu o tome” do “optužnice iz nečijih političkih potreba”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 4. 12. 2020. godine obavijestilo javnost da je podiglo optužnicu u predmetu “Respiratori” protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUZC) Fahrudina Solaka, vlasnika firme F.H. Srebrena malina d.o.o. Srebrenica Fikreta Hodžića, pravnog lica F.H. Srebrena malina d.o.o. Srebrenica, te ministrice finansija u Vladi FBiH Jelke Milićević.

Kako se navodi u optužnici, na teret optuženima se stavlja počinjenje navedenih krivičnih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

U skladu sa optužnicom, ministrici Milićević stavlja se na teret da je počinila krivično djelo nesavjesnog rada u službi iz Člana 387. KZ-a FBiH.

Nakon što se na njoj našla i federalna ministrica finansija, podizanje optužnice u predmetu “Respiratori” komentarisao je i predsjednik HDZ-a BiH i drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragan Čović.

S tim u vezi, Čović je izjavio da se u slučaju MIlićević radi o nečijim političkim potrebama:

Federalna ministrica financija Jelka Milićević u zadnji je tren uvrštena u optužnicu iz nečijih političkih potreba.

Dragan Čović, 6. 12. 2020.

Međutim, početkom maja 2020. godine, kada je predmet “Respiratori” u pitanju, Čović je pored ostalog bio stava da se trebaju “pustiti nadležne institucije da se brinu o tome”.

Očito je da se ovdje govori o kaznenom djelu, pa čak i o obilježju organiziranog kriminala, ali pustimo nadležne institucije da se brinu o tome. Dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora najoštrije su osudili ovakvo postupanje, profiterstvo, kao i konstantna nastojanja netransparentnog djelovanja.

Dragan Čović, 6. 5. 2020.

Čović je između ostalog i dodao da, kada se radi o navedenom predmetu, institucije moraju raditi svoj posao, posebno Tužilaštvo BiH, te da se, ukoliko se dokaže krivnja, moraju procesuirati svi oni koji su sudjelovali u ovome:

Ovo je ozbiljan propust, radi se o ljudskim životima, zdravlju ljudi i funkcioniranju čitavog zdravstvenog sektora u BiH. Ovdje institucije moraju odraditi svoj posao, posebno Tužiteljstvo BiH. Moraju se utvrditi sva netransparentna postupanja i propusti pri nabavi respiratora, u ovome očiglednom kaznenom djelu. Ukoliko se dokaže krivnja, moraju se procesuirati svi oni koji su sudjelovali u ovome.

Dragan Čović, 6. 5. 2020.

Mjesec kasnije, a također u svjetlu afere “Respiratori”, 2. 6. 2020. godine HDZ BiH u svom saopštenju u potpunosti je odbacio i osudio, kako je navedeno, “neistinite napade Stranke demokratske akcije na HDZ BiH u svjetlu pravosudnih procesa koji se u posljednjih nekoliko dana nalaze u fokusu javnosti”.

Stvaranje sustavnog pritiska na rad pravosudnih institucija, osobito porukama koje se šalju u javni prostor, nezapamćena je praksa u jednoj pravnoj državi. Koristeći se stvaranjem privida državnog udara od strane hrvatskog naroda, bošnjački politički predstavnici svjesno obmanjuju javnost i peru ruke pred vlastitim narodom.”

HDZ BiH, 2. 6. 2020.

U saopštenju se, između ostalog, “pritisci, kojima se služe pojedini politički predstavnici” karakterišu kao “politički neodgovorni, zlonamjerni i nedopustivi”, te da predstavljaju “izravno zadiranje u rad navedenih institucija”:

Pritisci kojima se služe pojedini politički predstavnici putem medijskih istupa, dovodeći u pitanje sudbenu vlast, krajnje su politički neodgovorni i zlonamjerni, bacajući time sumnju na svaki sljedeći takav proces. Politički progoni odlika su totalitarnih režima koje je ovo društvo davno napustilo te jasno i nedvosmisleno osudilo. Političke diverzije i spinovi koji se, putem zapaljive retorike, koriste za ovakvo što mogu samo naštetiti cjelokupnom procesu, stvarajući uz to i nacionalnu netrpeljivost. Pritisci i pokušaj političkog utjecaja na pravosudne i policijske institucije nedopustivo su ponašanje koje predstavlja izravno zadiranje u rad navedenih institucija. Neovisnost istih mora biti zajamčena kako bi imali pravu sliku što se doista dogodilo u cijeloj aferi koja potresa širu javnost. Zrelim političkim ponašanjem pokažimo da je vladavina prava iznad svih pojedinaca i da ćemo nakon konačnog utvrđivanja svih činjenica položiti demokratski test za sve integracijske procese koji stoje ispred nas.

HDZ BiH, 2. 6. 2020.

S obzirom na to da je ranije pozivao da se nadležne institucije puste da se brinu o tome, te na jasno izrečene stavove HDZ-a BiH, na čijem je čelu, da se pritisci kojima se služe pojedini politički predstavnici karakterišu kao politički neodgovorni, zlonamjerni i nedopustivi, te da predstavljaju izravno zadiranje u rad navedenih institucija, nakon izjave da je Jelka Milićević u zadnji tren uvrštena u optužnicu iz nečijih političkih potreba, stav Dragana Čovića po pitanju zadiranja u rad pravosudnih institucija Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!