Nedosljedno

Od “ne mogu duple funkcije” do “mogu onima koji predano rade”

Predsjednik Republike Srpske i prvi čovjek SNSD-a Milorad Dodik 17.11.2022. godine na svom Twitter profilu iznio je stav povodom obavljanja duplih funkcija izabranih ili imenovanih funkcionera.

Foto: Twitter @MiloradDodik

U vezi s tim, Dodik je izjavio:

SNSD će u skladu s ranijim opredjeljenjima, kroz organe stranke, operacionalizovati stav da izabrani ili imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju.

Milorad Dodik, 17.11.2022.

Podsjećamo da je na 15. sjednici, održanoj 11.1.2021. godine, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač bio Saša Magazinović (SDP BiH). Prijedlog je predviđao ukidanje mogućnosti obavljanja duplih funkcija, ali on na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (DN PSBiH), koja je održana 27.4.2021. godine, nije dobio potrebnu podršku. U kontekstu iznesenih stavova Milorada Dodika po tom pitanju, važno je napomenuti da su na navedenoj sjednici DN PSBiH sva četiri delegata SNSD-a u tom zakonodavnom tijelu glasali protiv navedenog prijedloga.

Slijedeći Dodikov stav, aktuelni ministar komunikacija i transporta u Vijeću ministara BiH Vojin Mitrović istog je dana, kako se navodi, svoj mandat u tom tijelu izvršne vlasti u BiH dao na raspolaganje Glavnom odboru SNSD-a i Miloradu Dodiku, obrazlažući svoj potez na sljedeći način:

Ja to apsolutno podržavam i svoj mandat sam stavio na raspolaganje. Ja ne znam da li će biti prihvaćena ostavka. Dobio sam mandat narodnog poslanika, položio sam u utorak zakletvu. Ovo je dupla funkcija. Na predsjedniku Dodiku je da odluči.

Vojin Mitrović, 17.11.2022.

Za njegovim primjerom poveo se i vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske i novoizabrani poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Dražen Vrhovac, potvrdivši da vraća mandat poslanika i u potpunosti podržava stav predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Poštovani Predsjedniče, u prethodnom periodu i javno sam se izjasnio o svom ličnom stavu a u vezi da izabrani i imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju. U potpunosti Vas podržavam i shodno tome pokrenuću proceduru vraćanja mandata narodnog poslanika u NS RS.

Dražen Vrhovac, 17.11.2022.

Međutim, samo dan kasnije, 18.11.2022. godine, gostujući u programu Radio-televizije Republike Srpske, na pitanje voditeljice “hoće li istrajati u tome i ima li tu ljutnje”, a koje se odnosilo na stav da se ne mogu obavljati duple funkcije, Dodik je iznio nešto drugačije mišljenje.

“Bilo ljutnje, ne bilo, nešto što ovo vrijeme traži jeste deakomulacija funkcija”, odgovorio je Dodik te dodao, pored ostalog, da je ključno da pojedinac ne dobija “četiri primanja nego jedno”.

Evo mi u SNSD-u smo govorili o tome da treba to da učinimo. I ranije smo se bavili tim pitanjem i kompleksno je to pitanje. Ali ono što mi moramo da spriječimo jeste da jedan pojedinac koji dobije, ili kojega iz poznatih razloga postane, ne znam ni ja, neki predsjednik kompanije neke javne, i usput je još uvijek i član upravnog odbora ili je još uvijek i poslanik ili odbornik, e ono što mi moramo da spriječimo je da on ne primi četiri primanja nego da primi samo jedno primanje…

Milorad Dodik, 18.11.2022.

Na pitanje “može li, recimo, da zadrži te funkcije direktora i poslanika, a da ima samo jedno primanje, platu”, predsjednik SNSD-a je ovoga puta iznio stav da se ipak ne može odreći svih ljudi.

“Idealno je, naravno, da samo može da radi jedno i tako dalje, ali život je daleko složenija kategorija nego što mi mislimo” izjavio je Dodik, dodajući da će SNSD odlučiti da li će neko biti direktor ili poslanik, ali da sigurno neće imati dva primanja.

Ako ima obavezu da primi, onda jedno od tih primanja mora da stavi u neke humanitarne svrhe. Da kaže: “Evo, to upućujem porodici koja teško živi ili ne može plati električnu energiju, evo ja plaćam električnu energiju”. I mislim da je to daleko humaniji pristup nego što… Znate šta, ne možemo se mi baš ni odreći svih ljudi. Nije to baš tako linearno, odjednom da čistite. Ima onih koji zloupotrebljavaju sve, ima mnogo skrivenih za kojima još tragamo. Ima onih koji su se veoma malo pojavljivali u izbornoj kampanji, a sjede na važnim mjestima i tako dalje. E, te ćemo mi ljude lako prepoznati, znate. Ali oni koji rade, koji rade i jedno i drugo tako predano, tako uporno, apsolutno treba poštovati… I imaju rezultate.

Milorad Dodik, 18.11.2022.

S obzirom na činjenicu da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u samo 24 sata promijenio mišljenje od toga da izabrani ili imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju do toga da “oni koji rade i jedno i drugo tako predano” ipak mogu obavljati više funkcija, Istinomjer njegov stav po tom pitanju ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!