Analize

Od inicijative do propasti opoziva Srđana Mandića

Krajem jula 2023. godine Općinsko vijeće (OV) Centar usvojilo je inicijativu da se pokrene postupak opoziva općinskog načelnika Srđana Mandića. Prvi planirani datum za održavanje referenduma bio je 17. septembar, ali je OV Centar dva puta prolongiralo održavanje referenduma. Referendum je u konačnici propao.

Izvor: Facebook/Srđan Mandić

Usvajanje inicijative

Krajem jula 2023. godine 16 vijećnika/ca u Općinskom vijeću Centar potpisalo je inicijativu za opoziv načelnika Općine Centar Srđana Mandića. Riječ je o vijećnicima/ama Naroda i pravde, SBB-a, kao i o djelu nezavisnih vijećnika/ca. Na sjednici Općinskog vijeća 27.7.2023. godine inicijativa je stavljena na glasanje za uvrštavanje na dnevni red, a 18 vijećnika/ca glasalo je za to da se o inicijativi raspravlja i glasa tokom sjednica.

Općinsko vijeće je istog dana prihvatilo inicijativu za pokretanje opoziva Mandića te je pojedinačnim glasanjem utvrđeno da je 18 vijećnika/ca podržalo inicijativu, jedan je bio protiv, dok su dva bila suzdržana. Iz Naroda i pravde tada su najavili da će referendum o opozivu načelnika biti održan 17. septembra. Iz NiP-a Centar tada je saopćeno da je inicijativa za pokretanje opoziva pokrenuta, između ostalog, zbog netransparentnog trošenja budžetskih sredstava, kao i zbog neispunjavanja zahtjeva građana i nepoštovanja Općinskog vijeća.

Reakcije političkih aktera/ki

Nakon usvajanja inicijative uslijedile su brojne reakcije političkih aktera/ki kako na lokalnom, tako i na višim nivoima vlasti.

Komentarišući ovu inicijativu, šef Kluba zastupnika Naše stranke u OV Centar Alen Girt okarakterisao je inicijativu kao politički udarac koalicionih partnera iz NiP-a te je dodao da smatra da viši organi stranke Narod i pravda nisu bili upoznati s tim da će inicijativa za opoziv biti upućena.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić istakao je da je podrška SDP-a BiH Srđanu Mandiću neupitna te je dodao da Mandića smatra jednim od boljih načelnika u Bosni i Hercegovini.

Iz SDA Centar saopćeno je da NiP “opozivom Mandića glasa protiv Konakovića”. U saopćenju se navodi da NiP opozivom pokušava da se distancira od načelnika kojeg su sami birali i koji je, kako smatraju u SDA Centar, “najgori načelnik ove općine ikada”.

Nakon usvajanja inicijative za opoziv, Srđan Mandić naveo je da iza opoziva stoji Jasmin Ademović te da je Ademoviću želja da on bude novi načelnik Općine Centar.

Komentarišući inicijativu za smjenu Mandića, lider NiP-a Elmedin Konaković istakao je da NiP nije u potpunosti zadovoljan radom Srđana Mandića, s obzirom na to da je ova partija postavila “više ljestvice” i s tim u vezi nije se odgovorilo zadatku. Dodao je da predstavnici NiP-a u Općini Centar imaju pravo da budu nezadovoljni, ali Konaković nije podržao opoziv Mandića, jer, kako navodi, nije dobio odgovore na pitanja od kolega iz NiP-a Centar.

U ovom slučaju apelujem na njih da se urazume, i da svi zajedno, i Mandić, i Ademović, i Đozo, istinski stave interes građana Općine Centar u prvi plan.

Elmedin Konaković, 31.7.2023.

Konaković je dodao da kao predsjednik NiP-a ima pravo da povuče “radikalne poteze”, ali da to izbjegava, te da će “lako riješiti situaciju unutar Naroda i pravde ako to bude potrebno”.

Vijećnik u Općinskom vijeću Centar Jasmin Ademović u intervjuu za Face TV 29.7.2023. naglasio je da predsjednik NiP-a Elmedin Konaković nije znao za plan za pokretanje inicijative i da nisu s njim razgovarali na ovu temu. Dodao je da Konaković ne može donositi odluke na lokalnom nivou u smislu da spriječi opoziv Mandića.

Tokom gostovanja na televiziji N1 9.8.2023. godine Ademović je odrično odgovorio na pitanja voditeljice emisije o tačnosti navoda da je on u proteklom periodu organizovao ili pokušao upriličiti sastanke između predstavnika Al Shiddi grupe, u čijem je vlasništvu Sarajevo City Centar, s načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem i predstavnicima Općinskog vijeća u cilju izmjene regulacionog plana kojim je obuhvaćen navedeni poslovni objekat.

Kako je za Istinomjer potvrđeno iz Općine Centar, na Ademovićevu inicijativu u prostorijama Općine održan je informativni sastanak s predstavnicima Al Shiddi grupe, kojem je, pored načelnika i nadležnih općinskih službi, prisustvovao i sam Ademović. Ademović je na 16. redovnoj sjednici OV Centar, održanoj 7. aprila 2022. godine, nakon održane prezentacije Al Shiddi grupe, predložio zaključak kojim Općina izražava opredjeljenje i spremnost na partnerski odnos sa zainteresovanim licima za saradnju u realizaciji projekta izgradnje koncertne dvorane i izgradnje žičare od Marijin-Dvora do Vranjače. Zaključkom je Općinsko vijeće obavezalo načelnika da sa zainteresovanim licima pristupi realizaciji navedenih projekata.

Na Face TV-u je krajem jula također gostovao i Mandić, a tom prilikom izjavio je da mu je Elmedin Konaković obećao da će spriječiti njegov opoziv.

Neće dozvoliti da zbog ličnih interesa ova priča eskalira. Rekao mi je da će ovo spriječiti. Ademović ima ambicije da zauzme moje mjesto. Imaju još uvijek šansu ispraviti ovu grešku, ali neka znaju da su samo ojačali Našu stranku.

Srđan Mandić, 30.7.2023.

Vijećnici/e u Općinskom vijeću Centar potvrdili/e su 10.8.2023. godine odluku o opozivu načelnika Srđana Mandića sa 16 glasova “za”, dok je protiv odluke bilo 10 vijećnika/ca te dva suzdržana. Vijećnici/e su na sjednici odbacili/e Mandićev zahtjev za preispitivanje opoziva.

Prva promjena datuma

Općinska organizacija NiP Centar najavila je 4.9.2023. da će narednog dana biti održana vanredna sjednica Općinskog vijeća na kojoj će biti određen novi datum referenduma za smjenu načelnika. Mandića su optužili da sabotira održavanje referenduma te su dodali da je dužan preraspodijeliti sredstva u budžetu potrebna za održavanje referenduma.

Na vanrednoj sjednici održanoj 5.9.2023. godine Općinsko vijeće Centar odredilo je da je novi datum za održavanje referenduma 22. oktobar.

Srđan Mandić je 10.9.2023. godine objavio fotografije dva glasačka listića te je naveo zbog čega sumnja u regularnost aktivnosti za provođenje referenduma. Naveo je da je za novi datum referenduma, koji je planiran za 22. oktobar, općinska većina donijela odluku da se prvobitni listić, koji je bio u boji i koji je imao ugraviran općinski grb, zamijeni listićima koji su crno-bijeli i koji se mogu štampati na običnom printeru. Dodao je da će u ovom slučaju predsjedavajući Đozo morati opečatiti svaki listić.

Druga promjena datuma

Na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća 16.10.2023. donesena je nova odluka o prolongiranju referenduma za opoziv Mandića. Na prijedlog Jasmina Ademovića, referendum je prolongiran za 26.11.2023. godine. Kao razlog je navedeno da u utvrđenom roku nije bilo moguće pripremiti i organizovsti referendum.

Kako je za portal Klix Ademović izjavio 7.11.2023, referendum za opoziv Srđana Mandića definitivno je propao. Naveo je da je ranije tog dana Komisija za opoziv obavijestila da je referendum, koji je planiran za 26. novembar, nemoguće sprovesti jer glasački listići nisu nabavljeni.

Listići su u inostranstvo trebali stići 15 dana prije održavanja referendum. Međutim, načelnik je 31. oktobra raspisao konkurentski zahtjev te je postavljen rok za dostavu ponuda za 10. novembra, a to je dan kada bi listići već trebli biti otpremljeni u inostranstvo. Načelnik je iskorisitio sve moguće načine da opstruira proces.

Jasmin Ademović, 7.11.2023.

Srđan Mandić i Facebook

Tokom trajanja trakavice oko opoziva načelnika zabilježena je i pojačana aktivnost Srđana Mandića, ali i Općine Centar, na društvenoj mreži Facebook.

U usporedbi s istim periodom 2022. godine, broj objava na stranici Srđana Mandića od trenutka usvajanja inicijative za opoziv načelnika u prosjeku je porastao za 39%.

Facebook stranica Općine Centar najaktivnija je Facebook stranica kada je riječ o sarajevskim općinama. U 2022. godini na stranici Centra postavljeno je 98 objava mjesečno. Najbliža tom broju bila je Općina Stari Grad sa 63,5 objava mjesečno. Prosjek je rastao u 2023. godini i narastao na 114 objava mjesečno. Ako uporedimo periode od jula do oktobra za obje godine, u 2022. u tom periodu zabilježeno je 356 objava, dok je u istom periodu 2023. godine objavljeno njih 518.

I pored nastojanja obiju interesnih strana da se referendum desi ili da se prikažu u najboljem svjetlu ukoliko dođe do referenduma, to se na kraju nije dogodilo. Bilo kako bilo, Općina Centar dobit će novog ili starog načelnika nakon Lokalnih izbora 2024. godine.

(Biljana Livančić Milić i Sanjin Mahmutović, Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!