Ispunjeno

Objavljeni računi Gradske uprave Banje Luke

Novoizabrani gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković u januaru 2021. godine je najavio da će se na zvaničnoj internet-stranici ovog grada u roku od dvadesetak dana moći dobiti uvid u sve račune koje Gradska uprava plaća.

Foto: Grad Banja Luka

Kako prenose Nezavisne novine, Stanivuković je izjavio da će “građani moći svakodnevno provjeriti račune koje Gradska uprava plaća, tako da će sve biti transparentno i u svakom trenutku će se moći vidjeti za šta se sve daje novac”, te naveo okvirni rok za realizaciju ovog obećanja:

Dobio sam informaciju da nam je potrebno oko 20 dana da to riješimo i da se krene s objavama.

Draško Stanivuković, 21. 1. 2021.

U cilju povećanja transparentnosti javne uprave, Stanivuković je ovakve poduhvate najavljivao i tokom predizborne kampanje:

Transparentna i poštena Gradska uprava je jedna od okosnica našeg programa. Javnost rada uprave je jedan od osnovnih preduslova da se iskorijeni kriminal, korupcija i nepotizam. Svaki račun ili ugovor biće javno objavljen i građani će znati u šta ide njihov novac.

Draško Stanivuković, 2. 11. 2021.

Na internet-stranici Grada Banja Luka je 22. 2. 2021. godine objavljena vijest u kojoj se navodi da su “od danas svi računi Gradske uprave, bez obzira na vrijednost, dostupni na zvaničnoj internet stranici Grada Banja Luka i na siti lajtovima u gradu”.

Na pres-konferenciji upriličenoj ovim povodom, Stanivuković je konstatovao da je putem ove stranice moguće dobiti uvid “u više od 300 računa ili pola miliona KM utrošenog novca” te dodao da će podaci o računima biti ažurirani svakog utorka.

Računi Gradske uprave nalaze se u dijelu stranice nazvanom “Transparentna Gradska uprava”.

Pored internet-prezentacije, računi su prikazani i na pojedinim gradskim reklamnim panelima.

Foto: Grad Banja Luka

S obzirom na to da su računi Gradske uprave grada Banja Luka, u skladu sa Stanivukovićevom najavom, objavljeni u roku od “oko 20 dana”, Istinomjer ovo obećanje gradonačelnika Banje Luke ocjenjuje ispunjenim.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!