Neutemeljeno

Nuspojave vakcina protiv COVID-19 su već ispitane

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović govorio je o stanju procesa nabavke vakcina protiv COVID-19 tokom svog gostovanja u Dnevniku O kanala 3. marta 2021. godine.

Screenshot: O Kanal

U kontekstu čekanja na isporuku vakcina koje je BiH naručila preko COVAX mehanizma, Mehmedović je ustvrdio kako takav razvoj situacije ima i svoje koristi:

U svim ovim problemima nenabavke vakcina, ima tu i dobrog, što ipak treba možda vidjeti kakve će eventualno nuspojave imati vakcine, evo, u najmanju ruku, u regionu.

Šemsudin Mehmedović, 3. 3. 2021.

Još u septembru prošle godine, ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević je u ime BiH potpisala ugovor sa Globalnim savezom za vakcine (GAVI) o nabavci vakcine za stanovnike BiH, čime je naša zemlja pristupila Instrumentu za globalni pristup vakcini protiv bolesti COVID-19 (COVAX), a koji se administrira od strane GAVI-ja.

Krajem januara 2021. godine, na adresu Ministarstva civilnih poslova BiH stigla je, kako se navodi u saopštenju, obavijest iz GAVI sekretarijata u kojoj stoji da će od sredine februara početi isporuka vakcina za BiH. Tom prilikom je navedeno da će stići 23.400 doza vakcina proizvođača Pfizer-BioNTech, te od 153.600 do 259.200 doza vakcina proizvođača AstraZeneca. Ipak, putem COVAX mehanizma u BiH još uvijek nije stigla niti jedna vakcina, a iz GAVI-ja su 2. marta izdali novo saopštenje u kojem se navodi da će vakcine navedena dva proizvođača biti dopremljene do kraja maja.

Vakcine proizvođača Pfizer-BioNTech i AstraZeneca su u javnoj upotrebi od decembra 2020, odnosno januara 2021. godine. Rezultati testiranja provedenih od ovih proizvođača pokazuju da efikasnost vakcine Pfizer-BioNTech iznosi 95%, dok postoci kod AstraZenece variraju između 60 i 70 procenata u zavisnosti od istraživanja.

Informacije o nuspojavama obje vakcine bilježene su tokom testne faze, ali i nakon početka javne upotrebe. Za Financial Times, u članku objavljenom 2. marta, iz britanske Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) su istakli kako nastale nuspojave nakon 8.3 miliona Pfizer-BioNTech i 6.9 miliona doza AstraZeneca vakcina iskorištenih u ovoj zemlji nisu izlazile iz okvira očekivanih:

Pretežna većina nuspojava osjetila se nedugo nakon injekcije i nisu bile povezane s ozbiljnijom ili trajnijom bolešću. Te su nuspojave uključivale bolove u ruci i opšte simptome poput gripe, glavobolje, hladnoće, umora, mučnine, groznice, vrtoglavice, slabosti, bolnih mišića i ubrzanog rada srca.

MHRA, 2. 3. 2021.

Iako je takvu poveznicu teško utvrditi, iz MHRA navode kako nijedan smrtni slučaj, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu tako ni u ostatku svijeta, nije bio direktno pripisan vakcinama protiv COVID-19. Iako su iz MHRA primili izvještaje o oko 400 smrtnih slučajeva među ljudima koji su primili vakcinu, pregledom svakog pojedinačnog slučaja utvrđeno je da vakcinacija nijednom nije bila uzrok kobnog ishoda.

MHRA je za obje predmetne vakcine objavio spisak mogućih nuspojava i njihovu učestalost, te se isti nalazi na ovom linku za Pfizer-BioNTech, a na ovom za AstraZeneca vakcinu.

U susjednoj Hrvatskoj, koja u procesu vakcinacije koristi i treću vakcinu, onu koju proizvodi Moderna, prema podacima Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) do 25. februara zabilježene su oko 53 prijave sumnji na nuspojave vakcina na svakih 10.000 primljenih doza. Među prijavama sumnji na nuspojave udio prijava koje nisu ozbiljne iznosi 89%, dok je 11% prijava ocijenjeno ozbiljnima, a najčešće su se odnosile na “povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu i bol u zglobovima”.

Navedene činjenice govore da su nuspojave vakcina koje BiH uvozi preko COVAX mehanizma već ispitane tokom testne faze, ali i za vrijeme javne upotrebe, te da se one bitno ne razlikuju u zavisnosti od geografskog područja. Shodno tome, izjavu Šemsudina Mehmedovića kako “treba možda vidjeti kakve će nuspojave imati vakcina”, Istinomjer ovom prilikom ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!