Ispunjeno

Vlada KS-a “pala” prije kraja 2020. godine

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i (PF BiH) i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo (KO SDP BiH Sarajevo) Damir Mašić, komentarišući krajem avgusta ove godine situaciju u Kantonu Sarajevo, najavio je pad Vlade KS-a.

Ustvrdivši tom prilikom da “skupštinska većina ne postoji i da će se u narednim sedmicama to iskristalisati”, Mašić je izjavio da će aktuelna Vlada KS-a pasti do kraja 2020. godine:

To će se desiti do kraja ove godine i najčasnije bi bilo da podnesu ostavke jer se muče i pate i ne mogu odgovoriti ovim izazovima. Premijer Nenadić je divna osoba, ali nema kapaciteta ni ljude da upravljaju ovom krizom, a građani KS-a nemaju vremena da čekaju. Postoje informacije da je premijer tražio da bude razriješen.

Damir Mašić, 25. 8. 2020.

Prvi korak ka ispunjenju Mašićevog obećanja napravljen je 9. oktobra 2020. godine, kada je putem medija i putem društvenih mreža Naša stranka objavila da je predat zahtjev za smjenu Vlade KS-a, koji je sadržavao 18 potrebnih potpisa zastupnika u Skupštini KS-a.

Na 12. hitnoj sjednici kantonalne Skupštine, održanoj 30. 11. 2020. godine, na dnevnom redu našlo se prihvatanje ostavke premijera Vlade KS-a Marija Nenadića, Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo, kao i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Sa 23 glasa “za”, Skupština KS-a prihvatila je ostavku kantonalnog premijera Marija Nenadića. Osim toga, usvojen je i Prijedlog odluke o potvrđivanju i razrješavanju Vlade KS-a, kojeg su podržala 22 zastupnika Skupštine.

Ovim Istinomjer obećanju Damira Mašića da će, sada već bivša Vlada KS-a “pasti do kraja 2020. godine”, daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!