Radi se na tome

Učinjen prvi korak ka padu aktuelne Vlade KS

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i (PF BiH) i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo, Damir Mašić komentarišući krajem avgusta ove godine situaciju u Kantonu Sarajevo (KS) najavio je pad Vlade KS.

Ustvrdivši tada između ostalog da “skupštinska većina ne postoji i da će se u narednim sedmicama to iskristalisati”, Mašić je izjavio da će aktuelna Vlada KS pasti do kraja 2020. godine:

To će se desiti do kraja ove godine i najčasnije bi bilo da podnesu ostavke jer se muče i pate i ne mogu odgovoriti ovim izazovima. Premijer Nenadić je divna osoba ali nema kapaciteta ni ljude da upravljaju ovom krizom, a građani KS nemaju vremena da čekaju. Postoje informacije da je premijer tražio da bude razrješen.

Damir Mašić, 25. avgust 2020.

Podsjećamo, slično obećanje Mašić je dao i polovinom aprila tekuće godine ustvrdivši tada da “ova Vlada neće dočekati ljeto”, što je Istinomjer ocijenio ocjenom neispunjeno.

Međutim, ovoga puta učinjen je prvi korak ka ispunjenju Mašićevog obećanja kada je 9. oktobra 2020. godine putem medija i putem društvenih mreža Naša stranka objavila da je predat zahtjev za smjenu Vlade KS koji je sadržavao 18 potrebnih potpisa zastupnika u Skupštini KS.

U kontekstu obećanja koja su se odnosila na smjenu aktuelne Vlade KS, a koje je Istinomjer ocijenio ispunjenim, bilo je i ono predsjednika Naroda i Pravde i zastupnika u Skupštini KS, Elemedina Konakovića koji je početkom septembra 2020. godine između ostalog ustvrdio da će “zahtjev za smjenu Vlade ići sigurno prije samih izbora”.

S obzirom na to da je pokrenuta procedura smjene trenutne Vlade KS, Istinomjer će obećanju Damira Mašića dati ocjenu radi se na tome te ćemo nastaviti pratiti da li će aktuelna Vlada, kako je to Mašić najavio, “pasti do kraja 2020. godine”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!