Najave

Novi rok za završetak radova na tramvajskoj stanici Otoka

Senad Mujagić, vršilac dužnosti direktora sarajevskog Kantonalnog javnog preduzeća GRAS, gostujući u programu TVSA, govorio je i o okončanju radova na izgradnji novog tramvajskog stajališta na Otoci.

Foto: Istinomjer
Foto: Istinomjer.ba

Za nepunih možda mjesec dana očekujemo otvaranje tramvajskog stajališta na Otoci. To je neki impuls.

Senad Mujagić, 22. 2. 2021.

Na pitanje voditeljice zbog čega radovi traju toliko dugo, Mujagić je kazao da su bili neki problemi zbog kojih je došlo do prolongiranja rokova što je, prema njegovim riječima, bolje da se desilo na vrijeme, a ne da “kao po običaju, završi se neki posao, pa se ponovo raskopava i pravi”.

Radovi na izgradnji tramvajskog stajališta još traju, u šta se uvjerila ekipa Istinomjera, što možete vidjeti u priloženim fotografijama.

Podsjećamo, radovi na izgradnji novog tramvajskog stajališta Otoka počeli su krajem februara 2020. godine, a kako je tada izjavljivao aktuelni ministar saobraćaja KS-a Adnan Šteta, do kraja 2020. godine trebala su ukupno biti izgrađena 22 nova tramvajska stajališta. Međutim, kako je Istinomjer detaljno pisao, do kraja prošle godine nisu završeni radovi na tramvajskom stajalištu Otoka, niti je počela gradnja drugih stajališta, pa je najavama tadašnjeg premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića Istinomjer dao ocjenu neispunjeno.

Nakon što je početkom marta 2020. godine imenovana Vlada KS-a, na mjesto novog ministra saobraćaja u KS-u postavljen je Adi Kalem koji je, na zahtjev Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS-a, prezentirao izdvojena sredstva iz budžeta za 2019. godinu u svrhu realizacije projekta izgradnje i opremanja tramvajskih stajališta za kontrolisanu naplatu karata i uvođenje elektronskog sistema naplate.

Ukupan iznos sredstva potrošenih iz budžeta Kantona Sarajevo za 2019.godinu iznosi 4.611.287,77 КМ. Utrošena sredstva su se uglavnom odnosila na opremanje centra za upravljanje javni prevozom, isporuku opreme za elektronski sistem naplate karata i opreme za poboljšanje sigurnosti u vozilima javnog prevoza. Ugovorom za I fazu radova predviđena je izgradnja (dva) tramvajska stajališta.

Adi Kalem 13. 5. 2020.

U oktobru prošle godine, Kalem je govorio o radovima na izgradnji stajališta Otoka i o početku radova na drugom tramvajskom stajalištu.

Ovo tramvajsko stajalište je u koliziji sa projektom rekonstrukcije tramvajske pruge. Cijev za odvodnju kompletnom lijevom stranom ide od Ilidže ka Marijin Dvoru. Pokušavali smo u prethodnom periodu kroz raspisivanje otvorenih postupaka javnih nabavki da to što prije realiziramo, međutim, prvi put se nije javio niko, drugi put je ponuda bila preskupa, na kraju smo to dogovorili.

Adi Kalem, 2. 10. 2020.

Nakon što je izvršena smjena i imenovanje nove Vlade KS-a na čelu sa premijerom Edinom Fortom početkom 2021. godine, na mjesto ministra saobraćaja ponovo je imenovan Adnan Šteta. Kako je objavio Radio Slobodna Evropa (RSE), Šteta je u februaru ove godine dao rok za završetak radova na tramvajskom stajalištu Otoka.

Nevjerojatno je da za 11 mjeseci stajalište ne može se završiti. Zašto se nije završilo u proteklih 11 mjeseci ja nisam bio tu i ne želim da ulazim u te špekulacije. Ono što mogu reći da se moglo i moralo završiti. Mi smo ovih dana imali intenzivne sastanke s nadzorom i izvođačem radova i došli smo do nekih rješenja i kako sada stvari stoje imat ćemo u narednih mjesec dana gotovo stajalište.

Adnan Šteta, 10. 2. 2021.

Istinomjer će pratiti hoće li tramvajsko stajalište Otoka biti završeno u narednih mjesec dana, kako je to kazao Senad Mujagić, v.d. direktora GRAS-a.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!