Neistina

Novi promašaj "kriznog PR-a" Fadila Novalića

Premijer FBiH Fadil Novalić gotovo svakodnevno niže gafove u svojim javnim istupima povodom predloženih izmjena Zakona o radu – i očito se ne namjerava zaustaviti.

novalic-fadil

Otkada su poslodavci i sindikati postigli dogovor oko Općeg kolektivnog ugovora za FBiH, a Vlada Federacije BiH na to odgovorila prijedlogom izmjena Zakona o radu, federalni premijer ne prestaje davati nevjerovatne izjave na ovu temu. Ni posljednji intervju koji je dao portalu Klix ne predstavlja izuzetak.

Novalić je, između ostalog, upitan zašto je povećanje “minimalca” na 420 KM nazvao društveno opasnim, kada se i sam prije nekoliko mjeseci zalagao za povećanje minimalne plate na 500 KM. Izbjegavši direktan odgovor, Novalić je, u još jednom pokušaju da ublaži negativan efekat svojih prethodnih izjava, iznio niz neistina.

“Vlada nije protiv usklađivanja minimalne plate i u ovom segmentu postoji u javnosti puno dezinformacija. Međutim, svako usklađivanje minimalne plate mora biti urađeno u skladu s relevantnim pokazateljima i analizom utjecaja na kretanje zaposlenosti u niskoakumulativnim sektorima ekonomije i posebno u odnosu na stabilnost penzionog fonda. Vlada smatra da se visina minimalne plate ne može određivati pregovaranjem kojim se dolazi do srednjeg rješenja, već je potrebno primijenti adekvatnu metodologiju.”

(Klix, 22.1.2016)

Prijedlog izmjena Zakona o radu koji je Vlada FBiH utvrdila na 37. sjednici ne sadrži ništa od navedenog. Umjesto kriterija za utvrđivanje najniže plate, koje je u svom odgovoru nabrojao Fadil Novalić, dosadašnji način računanja najniže plate prema indeksu potrošačkih cijena zamijenjen je računanjem na osnovu kretanja BDP-a i inflacije:

“U stavu 3. riječ “plaće” zamjenjuje se riječju “satnice”, a riječi: “kretanjem indeksa potrošačkih cijena, najmanje jednom godišnje”, zamjenjuju se riječima: “promjenom Bruto društvenog proizvoda i rastom inflacije odnosno deflacije prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.”

(Prijedlog Vlade FBiH za izmjene Člana 78. Zakona o radu)

Jasno je da nema ni pomena ni o kakvoj “adekvatnoj metodologiji” koju je premijer FBiH naknadno izmislio, te da je Vlada FBiH namjeravala najnižu platu usklađivati isključivo s kretanjem BDP-a, što je, uostalom, iznijela i u svom zvaničnom saopštenju.

Novalić dalje navodi:

“S obzirom na to da se radi o važnom segmentu ekonomije za koji je Vlada, a ne sindikati, odgovorna, jer od visine minimalne plate ovisi da li ćemo imati pad ili rast investicija i zaposlenosti, da li ćemo obuzdati sivu ekonomiju, utaju poreza i sl., i u konačnici da li ćemo biti u stanju osigurati stabilnu isplatu penzija i njihov rast, ovakav način utvrđivanja minimalne plate je krajnje neozbiljan i ja sam ga ocijenio “društveno opasnim”, i dalje tvrdim da jeste.

Da budemo potpuno jasni, Vlada Federacije BiH nikada nije bila protiv minimalne plate od 406 KM, već smo protiv prijedloga iz Općeg kolektivnog ugovora kojim se utvrdilo da ona u određenim slučajevima iznosi 285 KM. Više puta sam istakao da to jednostavno nije prihvatljivo.”

(Klix, 22.1.2016)

Netačno je da je Novalić sintagmu “društveno opasno” izgovorio povodom načina utvrđivanja minimalne plate. Njegova se izjava vrlo konkretno odnosila na povećanje minimalne plate koje su dogovorili poslodavci i sindikati, a tačno je glasila ovako:

“Svako povećanje minimalca veće od 3 posto je društveno opasno. Zadnje povećanje za pet posto iz 2013. dovelo je do pada prihoda u FBiH. Mi ovdje imamo 12,8″.

(Klix, 8.1.2016.)

Jednako je, dakle, netačno i to da je Vladi FBiH zasmetao samo Član 8. Općeg kolektivnog ugovora kojim je propisano da se posebnim ugovorima može dogovoriti najniža satnica u iznosu od 1,62 KM, što bi odgovaralo mjesečnoj plati od 285 KM koju spominje Novalić. Štaviše, na ovaj dio kolektivnog ugovora premijer FBiH se nije ni osvrnuo kada je dao spornu izjavu, a o njemu je počeo govoriti tek nakon burnih reakcija javnosti na njegovu tvrdnju da je svako povećanje “minimalca” za više od 3% “društveno opasno”.

Jedina ocjena koja se premijeru može dati za tvrdnje iznesene u ovom intervjuu je, po ko zna koji put, neistinito.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!