Analize

Fadil Novalić u slobodnom padu

Društvene mreže u BiH ove sedmice su eksplodirale usljed reakcija na izjavu premijera Fadila Novalića da se građani_ke FBiH “rasipaju” i previše troše na “nebitne stvari”. Sve je počelo od najave Vlade FBiH da će u hitnoj proceduri mijenjati tek usvojeni Zakon o radu.

fadil_novalic

Na društvenoj mreži Twitter početkom ove sedmice pokrenut je hashtag #FadileOprosti, putem kojeg su se građani_ke na satiričan način osvrnuli na pomenutu izjavu federalnog premijera. Do danas je pod ovim hashtagom objavljeno više hiljada tweat-ova, čemu je značajno doprinio sam premijer Novalić, pokušavajući da se “izvadi” za ono što je izgovorio čime je nastavio je pogoršavati situaciju i davati povoda za nove reakcije. Istinomjer Vam u narednom tekstu donosi pregled “crne sedmice” Fadila Novalića.

U četvrtak, 14. januara, Vlada FBiH je javnosti saopštila da je utvrdila i u hitnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, a tim povodom Istinomjer je analizirao neke od najavljenih izmjena – onako kako su opisane u zvaničnom saopštenju Vlade FBiH, budući da tekst samog prijedloga nije objavljen. Analiza je potvrdila da je osnovna namjera Vlade FBiH da sveže ruke socijalnim partnerima i dodatno umanji radnička prava u Federaciji BiH, što je uslijedilo kao reakcija na Opći kolektivni ugovor koji su prethodno dogovorili poslodavci i sindikati, a čije je odredbe o najnižoj plaći Novalić nazvao “društveno opasnim” – iako je sam prije pola godine obećavao još veći “minimalac”.

Rastrošni građani

Najava ovakvih izmjena Zakona o radu izazvala je burne reakcije javnosti, pa je, dan nakon sjednice Vlade FBiH, premijer Novalić pokušao opravdati sprječavanje podizanja najniže plaće tako što se ovako osvrnuo na troškove građana:

“Troškovi života u Belgiji su nešto sasvim drugo od troškova života u Njemačkoj. Mi smo u BiH od naša dva najveća trgovca Binga i Konzuma tražili prvih deset stavki u našoj potrošnji. Vjerujte da su tu tri esencijalne životne namirnice, a ostalo su nebitne stvari. Sama činjenica da mi trošimo milijardu KM na mobitele i komunikaciju govori da na to trošimo više nego na hljeb i ulje”, kazao je Novalić.

Osim što je za “analizu” potrošnje građana_ki umjesto zvaničnih statističkih podataka upotrijebio podatke dva trgovačka lanca, u komentaru svoje izjave premijer je otišao još dalje i izjavio:

“Građani FBiH žive dobro. Šta više, rasipaju se”, rekao je Novalić.

Ova izjava izazvala je lavinu satiričnih komentara građana i građanki, a sve je kulminiralo na društvenim mrežama na kojima se počeo koristiti hashtag #FadileOprosti.

Fadil u virtuelnom svijetu

Međutim, Novalić se ni tu nije zaustavio, pa je, komentarišući činjenicu da je postao svojevrsna Twitter atrakcija, za TV N1 izjavio:

„Društvene mreže jesu svojevrstan barometar, ali ja po tome ne mogu raditi. Nisam mislio onako kako je protumačeno, ali ne znam što boli građane kada kažemo istinu. Hoće li građanima biti bolje ako im ne kažem da smo za 20 godina izgubili trećinu beba kada je u pitanju rađanje? Od 1996. godine pa do 2015. godine rađa se za trećinu manje beba. Hoće li im biti lakše ako im to ne kažem?”

Društvenim mrežama premijer FBiH se pozabavio i na press konferenciji održanoj u četvrtak 21. januara, u skoro potpuno nerazumljivoj izjavi:

fadil_nevjerovatni_novalic

“Morate shvatiti moć virtuelnog svijeta – Libija je tako srušena, u Egiptu je došlo do nemira itd. Postoji kreacija koja to generira. Mi Bosanci znamo da pijemo najviše kafe i to nije nikakva tajna. Najmanje što bismo mi trebali uraditi jeste boriti se protiv toga. Nemamo vremena za to, mi uzroke takvog stanja otklanjamo”.

Novalić je rekao i da se ne želi izviniti građanima_kama, te je pokušao opravdati svoje paušalne izjave o potrošnji, karakterišući “potrošačku korpu” kao “deformiranu”:

Vi znate da smo mi reformska vlada. Nismo neka politička vlada i mi radimo na osnovu podataka. Podatke, prije nego što smo napravili program rada Vlade Federacije, istrajno smo i dugotrajno crpili iz svih izvora i napravili jedan konzistentan program za prevazilaženje tog stanja. Dio tih podataka i informacija sam saopštio. One su istinite. To samo govori da mi kao društvo nismo spremni primati istinite informacije. Ima još i negativnijih informacija koje su u društvu. Mi radimo da se to prevaziđe i u tom smislu ne možemo govoriti o nekom izvinjenju, neka ljudi rade šta hoće sa svojim novcem, nije to bila tema, nego samo da kažemo da ne može ta korpa, odnosno potrošnja, biti mjerilo rasta ili pada plate jer je deformirana u našem društvu kao i druge stvari”, komentarisao je Novalić. 21.01.2016.

Istog dana Novalić je u odgovoru na pitanja koja mu je postavio portal Radio Sarajevo ponovo govorio o podacima trgovačkih lanaca kao o ekonomskim “analizama”:

„Na početku svog mandata sam rekao da smo mi reformska Vlada, te ne možemo i nećemo odustati od puta koji vodi prema stabilnom oporavku i rastu. Od samog početka radimo na analizama koje su nam dale konkretne smjernice za ključne ekonomske reforme. Dio toga su i informacije koje sam nedavno podjelio sa javnosti“, poručio je Novalić za Radiosarajevo.ba.

Opet o radničkim pravima

U istom razgovoru Novalić je govorio i o Zakonu o radu:

„Naravno da sam svjestan ekonomskih prilika u kojima žive građani Federacije BiH. Upravo zato se bavimo prijedlogom Općeg kolektivnog ugovora i saradnjom s partnerima, a sve u cilju očuvanja prava radnika.”

Ova izjava svakako je neistinita, s obzirom da ovaj prijedlog dodatno umanjuje radnička prava u BiH, a o tome koliko je novi Zakon o radu urađen u saradnji sa partnerima dovoljno govori i činjenica da su predstavnici sindikata napustili sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH dan nakon što je Vlada FBiH usvojila prijedlog izmjena zakona – koji je ponovo u Parlament FBiH upućen po hitnoj proceduri, što je postala svojevrsna praksa ove Vlade. Svemu tome je prethodio i do sada neviđen potez izvršnih vlasti, kojim je Vlada FBiH ukinula reprezentativnost Udruženju poslodavaca u FBiH, “kaznivši” ih tako za postizanje dogovora sa Savezom samostalnih sindikata BiH o Općem kolektivnom ugovoru.

O transparentnosti i saradnji sa partnerima posvjedočila je i najnovija “hit” izjava koju je Novalić dao gostujući u Dnevniku D Federalne televizije 21.1.2016. Nakon priče o tome da li je SSSBiH objavio pravu verziju prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, Novalić je objavljivanje prijedloga zakona okarakterisao kao “curenje informacija” i “kršenje pravila”:

„Pa pazite jednu stvar, mi na portalima imamo radne verzije. Sa portala nismo skidali radnu verziju. Imamo drugu zvaničnu koja nije došla na portal. Došla je tek danas i danas je opet izašla iz Vlade i došla do Sindikata. Činjenica je da neko u Vladi krši pravila, ono što je strogo zabranjeno“, rekao je Novalić u Dnevniku D na Federalnoj televiziji.

Šta reći, kakvu poruku poslati?

Sve u svemu, nema dileme da je premijer FBiH, demonstrirajući takav udar na zdrav razum građana_ki ove zemlje koji se čak i kod nas rijetko viđa, postao top-tema ove sedmice. Nakon ovakvog niza gafova koji, osim što su izazvali bijes i podsmijeh građana_ki, pokazuju temeljno nerazumijevanje suštine demokratskih procesa, dijaloga i transparentnosti u radu izvršne vlasti, možemo se s pravom zapitati da li je došlo vrijeme da se #FadileOprosti zamijeni sa #FadileOdlazi.

(istinomjer.ba)

22. 01. 2016
Pitajte Istinomjer!