Ispunjeno

Ambulanta u naselju Dragočaj spremna za rad

Početkom prošle godine iz Gradske uprave Banje Luke najavljeno je da će tokom 2022. godine jedno od najgušće naseljenih banjalučkih prigradskih naselja, Dragočaj, dobiti novu ambulantu porodične medicine, a plan je bio da se ambulanta sagradi na mjestu stare ambulante u ovom naselju, koja se nije koristila decenijama.

Foto: A. Čavić
Foto: A. Čavić

Sredinom januara 2022. godine iz banjalučke gradske uprave istakli su da je, osim sredstava od 400.000 KM, obezbijeđena i potrebna dokumentacija, a u toku je bila i procedura u vezi s izborom izvođača radova.

U Dragočaju, jednom od najgušće naseljenih prigradskih naselja, ove godine biće izgrađena nova ambulanta porodične medicine.

Saopćenje GU Banja Luka, 18.1.2022.

Dva mjeseca nakon spomenute najave saopćeno je da je izgradnja ambulante započela. Radove je obišao i banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je istakao da je ovaj projekat “od velike važnosti za preko 10.000 stanovnika ne samo Dragočaja nego i Ramića, Barlovaca, dijela Kuljana i Prijakovaca”, kao i da su svi imovinsko-pravni odnosi riješeni i da su dobijeni svi potrebni dokumenti.

Ova ambulanta biće preko 200 kvadratnih metara, što će biti dovoljno za sve potrebe stanovništva sa ovog dijela gradske teritorije. Drago mi je što smo sredstva obezbijedili kroz rebalans budžeta, te smo uspjeli da realizujemo jedan ovakav projekat. (…) Ovo je svakako jedan od najznačajnijih projekata koje ćemo raditi na području čitavog grada.

Draško Stanivuković, 23.3.2022.

Iz Gradske uprave Banje Luke tom su prilikom saopćili da vrijednost ugovorenih radova iznosi oko 457.000 KM s PDV-om te da bi radovi trebali biti okončani u posljednjem kvartalu 2022. godine.

Nova ambulanta porodične medicine nalazi se odmah preko puta stare ambulante. Njenom izgradnjom stiču se uslovi za rad četiri tima porodične medicine u dvije smjene, što će u potpunosti da zadovolji sve potrebe stanovništva ovog dijela grada. Realizacijom ovog projekta obnoviće se rad porodične medicine. Vrijednost ugovorenih radova iznosi oko 457 hiljada KM sa PDV-om, a rok za izvođenje radova je 200 dana.

Saopćenje GU Banja Luka, 23.3.2022.

Krajem septembra 2022. godine iz banjalučke gradske uprave saopćeno je da je “na zadovoljstvo više hiljada stanovnika Dragočaja, Ramića, Prijakovaca i okolnih mjesta završena izgradnja nove ambulante porodične medicine, koju će u narednom periodu Dom zdravlja opremiti i staviti u funkciju”.

Završen je prostor ambulante porodične medicine, u kojem će biti smještena četiri tima, laboratorija, prostor za intervencije, a razmišljamo da ovdje bude otvorena i stomatološka ordinacija. Objekat sada predajemo na upotrebu Domu zdravlja, koji je dužan dalje da ga opremi prema propisanim standardima i da u što kraćem vremenskom periodu ambulanta bude u službi svim građanima.

Draško Stanivuković, 30.9.2022.

Iako je izgradnja ambulante okončana krajem devetog mjeseca 2022. godine, ambulanta u naselju Dragočaj ipak još uvijek nije počela s radom. U odgovoru na Istinomjerov upit krajem 2022. godine iz JZU Dom zdravlja Banja Luka istakli su da je “na naknadni zahtjev Doma zdravlja, a zbog novonastale situacije vezane za energente, odobrena promjena načina grijanja” zbog čega ambulanta nije počela s radom do kraja 2022. godine.

Krajem septembra završeni su građevinski radovi i vanjsko uređenje nove ambulante porodične medicine u MZ Dragočaj. Na naknadni zahtjev Doma zdravlja, a zbog novonastale situacije vezane za energente, odobrena je promjena načina grijanja. Nakon ugradnje peći i izvođenja manjih završnih instalaterskih radova, pristupilo se pribavljanju svih potrebnih atesta. Dana 20.12.2022. godine izvršen je tehnički pregled između izvođača radova i Grada Banja Luka kao investitora. Po dobijanju upotrebne dozvole, što se očekuje u narednih nekoliko dana, izvršiće se primopredaja objekta sa našom ustanovom. Nakon toga će uslijediti namještanje objekta i zagrijavanje prostora te početak rada u novoj ambulanti.

JZU Dom zdravlja Banja Luka, 23.12.2022.

Mjesec kasnije iz JZU Dom zdravlja Banja Luka za Istinomjer je rečeno da je “izvršen tehnički pregled nove ambulante porodične medicine između izvođača radova i Grada Banja Luka kao investitora” te da je upotrebnu dozvolu za novoizgrađeni objekat Grad izdao 24.1.2023. godine.

U petak, 27.1.2023. godine, planirana je primopredaja ključeva objekta između Grada i Doma zdravlja, nakon čega će uslijediti namještanje objekta, zagrijavanje prostora i preseljenje medicinskih timova. Otvaranje ambulante i zvaničan početak rada ambulanti porodične medicine u novoizgrađenom namjenskom objektu planirani su neposredno nakon toga, o čemu ćete biti blagovremeno obaviješteni.

JZU Dom zdravlja Banja Luka, 25.1.2023.

S obzirom na činjenicu da je izgradnja ambulante okončana još u septembru 2022. godine te da je GU Banja Luka nakon dodatnih radova na zahtjev JZU Dom zdravlja Banja Luka izdala upotrebnu dozvolu, kao i da su dalje opremanje ovog doma zdravlja i početak rada u nadležnosti Doma zdravlja Banja Luka, Istinomjer obećanje Gradske uprave Banja Luka ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!