Istina

Njemačka jeste najveći partner BiH u trgovinskoj razmjeni

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP) boravio je u službenoj posjeti SR Njemačkoj, gdje je održao brojne sastanke, između ostalog s ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock i članovima kabineta njemačkog kancelara Olafa Scholza. O posjeti je govorio u emisiji “BHT1 Uživo”, gdje je naglasio značaj očuvanja uspješnih odnosa naše zemlje s Njemačkom te je iznio nekoliko tvrdnji u vezi s ekonomskom saradnjom ove dvije zemlje.

Izvor: MVP BiH
Izvor: MVP BiH

Konaković je tako ustvrdio da je Njemačka najveći partner Bosne i Hercegovine kada je riječ o trgovinskoj razmjeni.

Da podsjetim javnost da je Njemačka naš najveći partner u trgovinskoj razmjeni, zemlja sa kojom godišnje imamo pet milijardi maraka robne razmjene, da je peti investitor u Bosni i Hercegovini, i na taj način najbolje pokazuje koliko je posvećena i predana i koliko su nam istinski i pravi prijatelji.

Elmedin Konaković, 16.6.2023.

Prema službenim podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za 2022. godinu, izvoz iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku iznosio je 2,67 milijardi KM. Slijedio je izvoz u Njemačku s 2,66 milijardi KM te izvoz u Srbiju s 2,63 milijarde KM. Italija se nalazi na četvrtom mjestu, a izvoz u ovu zemlju iz BiH iznosio je 1,99 milijardi KM.

Izvor: MVTEO / Agencija za statistiku BiH
Izvor: MVTEO / Agencija za statistiku BiH

Što se tiče uvoza u Bosnu u Hercegovinu u 2022. godini, najviše je uvezeno iz Italije, u iznosu 3,54 milijarde KM, zatim iz Srbije u iznosu 3,05 milijardi KM, dok je uvoz iz Njemačke na trećem mjestu i iznosi 2,99 milijardi KM. Hrvatska je na četvrtom mjestu i iznos uvoza je 2,84 milijarde KM.

Izvor: MVTEO / Agencija za statistiku BiH
Izvor: MVTEO / Agencija za statistiku BiH

Ukoliko saberemo iznose izvoza i uvoza od prethodne godine, rezultat će pokazati da je najveći partner BiH u trgovinskoj razmjeni Njemačka s 5,66 milijardi KM, zatim slijedi Italija s 5,53 milijarde KM, Hrvatska s 5,52 milijarde KM te Srbija, s kojom BiH ima razmjenu u iznosu 5,42 milijarde KM.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), najveći izvoz iz Bosne i Hercegovine u 2022. godini ostvaren je u Njemačku – 2,69 milijardi KM. Zatim slijede Hrvatska s 2,61 milijardu KM, Srbija s iznosom od 2,44 milijarde KM te Italija, u koju je izvoz iznosio 1,99 milijardi KM.

U toku 2022. godine u Bosnu i Hercegovinu najviše je uvezeno iz Hrvatske, u iznosu 5,40 milijardi KM, zatim iz Srbije, u iznosu 4,09 milijardi KM, te iz Njemačke, u iznosu 2,66 milijardi KM.

Ukoliko saberemo iznose uvoza i izvoza prema podacima VTK BiH, rezultati će pokazati da BiH ima najveći iznos trgovinske razmjene s Hrvatskom (8,01 milijardu KM), zatim sa Srbijom (6,53 milijarde KM) te s Njemačkom (5,53 milijarde KM).

U odnosu na 2021. godinu, u 2022. godini zabilježen je rast ukupne vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine (29,9%), rast uvoza (32,6%), zatim rast izvoza (25,9%) te rast vanjskotrgovinskog deficita (45,6%). Pokrivenost uvoza izvozom smanjena je za 3,3% i iznosi 62,8%, od toga najveću pokrivenost uvoza izvozom BiH ostvaruje s Austrijom od 170,5%, Slovenijom 127,7%, Hrvatskom 94,1%, Njemačkom 89,1%, Srbijom 77,3% te Italijom 56,2%.

Što se tiče investitora u Bosni i Hercegovini, prema podacima Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) iz marta 2023. godine, zaključno s decembrom 2021. godine, nakon Austrije, Hrvatske, Srbije i Slovenije, Njemačka jeste peta po redu država koja je najviše investirala u BiH – iznosom oko milijardu KM. Poslije Njemačke. slijede Velika Britanija, Italija, Nizozemska, Švicarska i Turska.

Shodno navedenim podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prema kojima je Njemačka najveći partner Bosne i Hercegovine u trgovinskoj razmjeni, te podacima FIPA-e, prema kojima je Njemačka peti investitor u Bosni i Hercegovini, Istinomjer navedenu tvrdnju Elmedina Konakovića ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!