Neistina

Nisu svi glasovi poštom poslani “prije dva-tri mjeseca”

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) i potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković govorio je 13. oktobra 2022. godine za RTRS o rezultatima Općih izbora u BiH, osvrnuvši se pritom i na činjenicu da rezultati glasova pristiglih poštom još uvijek nisu u potpunosti obrađeni.

FOTO: Facebook @petkovic.d.milan

Kako je Petković ustvrdio, rezultati glasova poštom mogli su biti ranije kompletirani, jer su poslani “prije dva-tri mjeseca”:

Ne vidim razlog zbog čega se to toliko dugo broji. Kaže “čekamo glasove poštom”, a glasovi poštom poslani prije dva ili tri mjeseca.

Milan Petković, 13.10.2022.

U skladu s Izbornim zakonom BiH, “državljanin BiH koji privremeno živi u inostranstvu i ima biračko pravo ima pravo da glasa lično (dolaskom na odgovarajuće biračko mjesto u BiH ili u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u inostranstvu) ili poštom (slanjem glasačkog listića poštom) za općinu u kojoj je imao prebivalište prije odlaska u inostranstvo, ako u toj općini ima prijavljeno prebivalište u trenutku podnošenja prijave za glasanje van zemlje”.

Kako nalaže član 5.28 Izbornog zakona BiH, “da bi bila prihvatljiva, svaka pojedinačna koverta s glasačkim listićem mora imati poštanski žig zemlje iz koje se glasa, s datumom ne kasnijim od datuma održavanja izbora”.

Dakle, birači/ce koji/e su glasali/e poštom imali/e su pravo svoje glasove poslati sve do dana održavanja Općih izbora, odnosno 2. oktobra 2022. godine, što demantuje Petkovićevu tvrdnju da su “glasovi poštom poslani prije dva ili tri mjeseca”.

Osim toga, 27. septembra iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH saopćili su da su do tog dana iz poštanskog pretinca preuzeli 33.303 koverte birača/ica koji/e glasaju putem pošte, od ukupno 63.264 birača/ice koja/e su se prijavila/e za glasanje ovim putem, te upozorili ostatak birača/ica da će glasačke koverte primati do 7. oktobra:

Na Općim izborima u Bosni i Hercegovini zakazanim za nedjelju, 02. listopada za glasovanje putem pošte je registrirano 63.264 birača. Do sada je Središnje izborno povjerenstvo BiH iz poštanskog pretinca preuzelo 33.303 koverte birača koji glasuju putem pošte. Središnje izborno povjerenstvo BiH će koverte birača koji glasuju putem pošte primati pet dana nakon dana izbora, odnosno do ponoći 07.10.2022. godine, zato je jako VAŽNO da birač odmah po prijemu glasačkog paketa glasuje, da bi povratna koverta blagovremeno bila u poštanskom pretincu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

CIK BiH, 27.9.2022.

Budući da su, u skladu s Izbornim zakonom BiH, birači/ce na Općim izborima 2022. godine glasove poštom mogli/e poslati sve do 2. oktobra, odnosno da je do 27. septembra CIK zaprimio 33 hiljade glasačkih koverti, od ukupno 63 hiljade birača/ica prijavljenih za glasanje poštom, tvrdnju Milana Petkovića da su “glasovi poštom poslani prije dva ili tri mjeseca” Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!