Nedosljedno

Ništa od Čovićeve najave rekonstrukcije Vlade FBiH u maju

Dragan Čović
Dragan Čović

„Rekonstrukcija Federalne vlade mora biti završena u narednih dvadesetak dana. (…) To treba odmah završiti. Nismo pravili apsolutno nikakav pritisak prema bilo kome, ali smo, evo, već dva ili tri mjeseca na istom fonu. Posljednji rok da se to uradi jeste vrijeme do raspisivanja lokalnih izbora (7. maj 2012. godine, op. a.). Ostalo je, dakle, malo vremena. Nekada se govorilo o dva ili tri mjeseca, sada možemo govoriti da bi taj posao trebalo završiti u narednih dvadesetak dana! Poslije toga, što se tiče HDZ-a, neće biti smisla“.

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH

( Dnevni avaz, 18.4.2012.)

“(…)Čović je, međutim, napomenuo da bi se rekonstrukcija Vlade FBiH morala završiti odmah, jer će to pitanje izazvati probleme na svim razinama vlasti.”

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH

(Srna, 15.05.2012.)

Komentar:

Bez obzira što je predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović nakon formiranja Federalne vlade, koju pak smatra nelegalnom, redovno najavljivao rekonstrukciju tog tijela, Vlada FBiH i dalje je sastavljena od stranaka okupljenih oko dokumenta “Platforme”, SDP-a, SDA, HSP-a i NSRZB-a, znači bez HDZ-a BiH.

Tako ni posljednja Čovićeva najava od 18. aprila nije urodila plodom, jer se 20 dana od njegove najave i po raspisivanju lokalnih izbora, nije desila famozna rekonstrukcija Vlade FBiH, niti su vršene aktivnosti na tom polju. Još ranije je Čović pokušao i preko bivših koalicionih partnera, SDA, izvršiti pritisak na Vladu FBiH i u njoj obezbjediti mjesto za svoju stranku, ali stav vodeće stranke “Platforme”, SDP-a, je bio jasan – “da od toga neće biti ništa jer Vlada radi svoj posao u granicama mogućnosti.”

Iako je Čović u svojoj ranijoj izjavi iznijeo stav da priča o rekonstrukciji Vlade nakon 07. maja ne bi imala smisla, pred posljednji sastanak “šestorke” u Mostaru je opet ponovio da bi se rekonstrukcija “morala” izvršiti odmah, ali ovaj put nije davao rok niti uopšte pominjao moguća rješenja.

Na osnovu posljednje Čovićeve izjave se čini da su vremenski rokovi relativna stvar i da će insistiranje na rekonstrukciji Federalne vlade vjerovatno i dalje služiti kao politički adut za pregovore o drugim stvarima, poput implementacije presude “Sejdić-Finci”, dok se njegova ranija izjava iz aprila može ocijeniti kao nedosljedna.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!