Neistina

“Nijedna riječ mržnje” na skupu u Banjaluci

U Banjaluci je 20. aprila 2022. godine, u organizaciji Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), organizovan skup “Sloboda”, kojim je iskazan protest nalogu visokog predstavnika u BiH o obustavljanju primjene Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti. Na skupu, kojem su prisustvovali/e zvaničnici/e SNSD-a, kao i ostalih stranaka okupljenih oko vladajuće koalicije u entitetu Republika Srpska, mogle su se čuti i prijetnje ubistvom aktuelnom visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

FOTO: F.Z./N1

Narodna skupština Republike Srpske 10. februara 2022. godine usvojila je Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, čiju je primjenu, koristeći se ovlaštenjima koja su mu data članom V Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, visoki predstavnik Christian Schmidt obustavio do stupanja na snagu konačne odluke Ustavnog suda BiH o navedenom zakonu.

Predsjednik BORS-a Aleksandar Savić je 15.4.2022. godine, tri dana nakon Schmidtove odluke, pozvao građane/ke entiteta Republika Srpska da na Trgu Krajine u Banjaluci 20. aprila “iskažu nezadovoljstvo” potezom visokog predstavnika. BORS je građane/ke na proteste pozvao i promotivnim videom u kojem se izražava protivljenje “nametanju, sankcijama i otimanju naše zemlje, šume i vode”.

Dok su iz opozicionih stranaka u RS odbili dati podršku skupu “Sloboda”, rekavši da je u pitanju “stranački skup vladajuće političke strukture u kojima se vlast krije iza imena BORS-a”, skupu su prisustvovali, pored ostalih, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, kao i predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Dodik, Višković i Cvijanović ustvrdili su, između ostalog, da na skupu nije zabilježen uvredljiv govor. Tako je Dodik rekao da je protestni skup bio civilizovan i da na njemu “nije iskazana nijedna riječ mržnje”:

Drago mi je što sam imao priliku da prisustvujem ovdje jednom veličanstvenom okupljanju naroda u Republici Srpskoj. Jednom dostojanstvenom, veoma civilizovanom skupu na kome nije iskazana nijedna riječ mržnje niti bilo kakve upute bilo kome, pa čak i onima koji griješe, osim zamolbe da se shvati i razumije da je ovo narodna republika i da narod ima pravo da se brine o njoj, da je brani”.

Milorad Dodik, 20.4.2022.

Radovan Višković izjavio je da je “ponosan što sa skupa ‘Sloboda’ nije bilo kome upućena nijedna ružna riječ niti uvreda, ni u Republici Srpskoj, ni u BiH”, dok je Željka Cvijanović konstatovala da je skup obilovao lijepim riječima, bez “loših namjera prema bilo kome”:

Uz mnogo patriotizma, uz mnogo, moram reći, lijepih riječi ovdje i nadahnutih i zaista, bez ijedne greške, rekla bih, bez ijedne omaške u obraćanju, bez ijedne suvišne riječi, bez bilo čega što bi bila uvreda ili koja bi pokazala ne znam kakvu lošu namjeru prema bilo kome.

Željka Cvijanović, 20.4.2022.

Međutim, tokom skupa, navedeni zvaničnici/e snimljeni/e su u društvu nekoliko pojedinaca koji su izgovarali stihove pjesme kojom se prijeti ubistvom Christianu Schmidtu (“O, moj Schmidte, ne kači se s nama, ubit će te lole vrljikama. Iz Milića krenula je svita, da obori Christiana Schmidta…”). Ovu kompoziciju Milorad Dodik odlučio je i “nagraditi” tako što je platio svirača harmonike, što je zabilježeno na snimku koji je objavio portal Istraga.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović osudio je prijetnje smrću Christianu Schmidtu, dodavši da su one “skandaloznije time što su izrečene u neposrednom prisustvu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika”. Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nazvala je poruke izrečene na skupu u Banjaluci šokantnima i naglasila da su prijetnje visokom predstavniku neprihvatljive.

Budući da su na skupu “Sloboda”, uz prisustvo Milorada Dodika, Željke Cvijanović i Radovana Viškovića, iznijete prijetnje smrću visokom predstavniku Christianu Schmidtu, koje je Dodik i “novčano nagradio”, tvrdnje navedenih zvaničnika/ca da na skupu nije bilo “riječi mržnje”, “uvreda” ili “loših namjera prema bilo kome” Istinomjer ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!