Neispunjeno

Nije započeta gradnja zamjenske zgrade na Grbavici do kraja 2021. godine

Nakon što je na Lokalnim izborima 2020. godine Hasan Tanović glasovima birača postao načelnik Općine Novo Sarajevo, u maju 2021. godine održan je sastanak načelnika Tanovića i ministra saobraćaja KS Adnana Štete. Kako je objavljeno na zvaničnoj stranici ministra Štete na Facebooku, na sastanku je, između ostalog, bilo govora i o nastavku gradnje Južne longitudinale, odnosno rješavanju problema stambene zgrade u naselju Grbavica.

Foto: Adnan Šteta FB

Na sastanku je bilo govora i o nastavku izgradnje Južne longitudinale, kao i o zamjenskoj zgradi koja se treba početi graditi u ovoj godini. Zaključeno je da će sve strane uložiti dodatne napore da se što prije nastavi rješavanje pravno-imovinskih odnosa i gradnje Južne longitudinale.

Adnan Šteta, 4.5.2021.

Ministar Šteta je za Istinomjer pojasnio da je glavni projekat zgrade pretrpio dosta izmjena i na kraju je i urađen, te će, kroz anketu, stanarima odmah biti prezentovan tlocrt novog zamjenskog stana i dvije opcije prihvatanja novog stana ili eksproprijacija. Također, kako je rekao Šteta, nakon usaglašavanja ankete i dobivenih rezultata, krenut će se u realizaciju.

Najveći izazov koji se javljao u projektu zgrade i Južne longitudinale je problem preklapanja podzemnih instalacija za oba projekta i nakon višemjesečnih razgovora i dogovora uspješno je riješen i nedavno je dobijena saglasnost od VIK-a. Direkcija za puteve KS nakon toga je predala dokumentaciju za izdavanje građevinske dozvole. Nova parcela za izgradnju nove zgrade je kupljena i u vlasništvu je kantona, ostalo je da se ishoduje građevinska dozvola. Južna longitudinala se nastavlja graditi, od dijela gdje je stala do kružnog toka kod zgrade, uključujući i njega. Nakon što se izgradi nova zgrada, radovi na južnoj longitudinali će se i u tom dijelu raditi u punom kapacitetu.

Adnan Šteta, 16.12.2021.

Podsjećamo, Istinomjer je još krajem 2020. godine ocijenio neispunjenim najave tadašnjeg premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića da će gradnja navedene zgrade početi do kraja 2020. godine.

S obzirom na to da gradnja zamjenske zgrade u naselju Grbavica nije započeta do kraja 2021. godine, Istinomjer će navedeno obećanje ministra Štete ocijeniti neispunjenim.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!