Neispunjeno

Nije poznato kada će u BiH stići vakcine iz IPA fondova posredstvom Austrije

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, krajem februara ove godine, nakon sjednice Vijeća ministara BiH, najavila je realizaciju isporuke 100 hiljada vakcina protiv novog koronavirusa, u okviru IPA fondova.

Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Očekujemo da će se mimo COVAX mehanizma, koji je dogovoren isto tako da će doći vakcinacija koja je dio, odnosno čije plaćanje će biti preko IPA fondova, i vrlo brzo u nekoliko sljedećih dana imamo najavu da bi ta vakcinacija mogla da stigne i da se krene sa procesom vakcinisanja naših državljana. Dakle, sve radnje su završene, sve je pripremljeno i praktično sve ono što se moglo pripremiti s naše strane, sa strane BiH, i mi smo u iščekivanju da dobijemo informaciju kada bi bilo dospijeće vakcina.

Bisera Turković, 24. 2. 2021.

Turković je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazala da se radi o 100 hiljada vakcina za čiju distribuciju je nadležna Austrija. Portal Istinomjer se obratio diplomatskom predstavništvu Austrije u BiH, iz kojeg su nam obrazložili da se zalažu za podršku kako bi zemlje Zapadnog Balkana nabavile vakcine i da se što prije omogući transport istih.

Austrija je na upit Evropske komisije rado prihvatila ulogu koordinatora prilikom dodjele vakcina zemljama Zapadnog Balkana, jer one same ne mogu nabaviti vakcine preko Evropske komisije. Već nekoliko sedmica se – zajedno sa Evropskom komisijom i drugim partnerima – intenzivno radi na ugovorima o isporuci vakcina sa firmom Pfizer i na ugovorima o daljoj prodaji sa zemljama Zapadnog Balkana. Stoga je još uvijek rano da se daju precizni podaci o tačnim količinama i planom isporuke. Vakcine neće biti donirane od strane Austrije ili Evropske unije, već nabavljene za zemlje Zapadnog Balkana.

Ambasada Austrije u BiH, 8. 3. 2021.

Dan kasnije, u utorak, 9. marta, Turković se sastala sa ministrom vanjskih poslova Njemačke Heikom Massom, a nakon sastanka je naglasila kako očekuje “odluku EU da izvrši određenu nabavku vakcina uz plaćanje preko IPA fondova”, ne spominjući rokove ovom prilikom.

Očekujemo da Covax ispuni ugovore koje je sklopio s BiH, platili smo 1.260.0000 vakcina, ispunili sve preduvjete da ih primimo. Nažalost, do sada nismo primili nijednu. Naši građani nisu počeli da se vakcinišu. Razumijemo probleme u EU, međutim, pozdravljamo i očekujemo odluku EU da izvrši određenu nabavku vakcina uz plaćanje preko IPA fondova i da se tako pomogne zemljama zapadnog Balkana. Svaki dan je pitanje života, što prije počne vakcinacija može se spasiti nečiji život.

Bisera Turković, 9. 3. 2021.

S obzirom na to da je iz odgovora koji je Istinomjeru dostavljen iz Ambasade Austrije u našoj zemlji naznačeno da nije poznata količina vakcina niti vremenski rok njihove isporuke, Istinomjer će obećanje Bisere Turković, koja je krajem februara najavila dolazak 100 hiljada hiljada vakcina “u nekoliko slijedećih dana”, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!