Neistina

Nije istina da Vlada Federacije BiH za sedam godina nije pustila ni kilometar autoputa

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Amer Obradović tvrdi da trenutna Vlada Federacije BiH za sedam godina nije pustila ni kilometar autoputa.

Foto: Nezavisni blok
Foto: Nezavisni blok

Obradović je na svom Twitter profilu 17.4.2022. godine iznio sljedeću tvrdnju:

“Federalni premijer Fadil Novalić je 2016. izjavio: ”Ukoliko se usvoje akcize, završit ćemo autoput za 6-7 godina”. Prošlo je taman toliko. Ni kilometra autoputa Novalićeva Vlada nije pustila u saobraćaj za 7 godina!”

Amer Obradović, 17.4.2022.

Obradovićeva objava na Twitteru dio je saopštenja Koalicije Država, što se može vidjeti na portalu Tip.ba i Facebook stranici ove koalicije, a isto saopštenje je na svojoj Facebook stranici prenijela i stranka Narod i Pravda Živinice.

Kako je Istinomjer već pisao, nakon što je u proljeće 2015. godine imenovan za premijera FBiH, Fadil Novalić je od početka svog sada već sedmogodišnjeg mandata govorio o gradnji autoputeva kao imperativu za domaću ekonomiju. Novalić je tada insistirao na povećanju akciza i putarina na naftne derivate, koji bi bili garant za vraćanje kredita za izgradnju autoputeva pa je, s tim u vezi, 2016. godine dao obećanje kada će autoput na Koridoru Vc biti gotov, na koje se poziva Amer Obradović.

Što se tiče autoputeva, ne postoji put koji je isplativ, ali šta bi trebalo, da se vozimo po njivama? Ukoliko se usvoje akcize, završit ćemo autoput za 6-7 godina.

Fadil Novalić, 17.11.2016.

No, iako je za 20 godina izgrađeno manje od polovine autoputa na Koridoru Vc, nije tačno da za sedam godina nije izgrađen ni kilometar autoputa.

Zenička zaobilaznica, dionica autoputa na Koridoru Vc vrijedna 225 miliona eura, koja, iako završena ranije, puštena je u promet 15.7.2021. godine nakon što su osigurane sve potrebne dozvole.

Dva mjeseca kasnije, 30.9.2021. godine, u promet je puštena i dionica Svilaj – Odžak u dužini od 10,7 kilometara, koja jeste završena 2017. godine, ali zbog nepostojanja mosta koji bi povezivao BiH s Hrvatskom, nije mogla ranije biti puštena u promet.

Kako je također navedeno iz JP Autoceste FBiH, do sada je izgrađeno 113 kilometara autoceste na Koridoru Vc kroz FBiH, i to dionice: Svilaj – Odžak, Zenica sjever – Zenica jug, Zenica jug – Tarčin i Međugorje – Bijača.

Osim toga, od 2018. do 2021. godine započela je gradnja sljedećih dionica autoputa na Koridoru Vc: Johovac – Rudanka, Rudanka – Putnikovo brdo, Poprikuše – Nemila, Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraca, Tunel Zenica – D.Gračanica, Vlakovo – Mostarsko r., Počitelj – Zvirovići i Tarčin – tunel Ivan, u dužini oko 50 km autoputa na Koridoru Vc kroz BiH.

S obzirom na sve navedeno, Istinomjer tvrdnju zastupnika Amera Obradovića da Vlada FBiH u posljednjih sedam godina nije u promet pustila “ni kilometar autoputa” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!