Neispunjeno

Ni u “nedjelju” nije “riješeno pitanje izbora Predsjedništva BiH”

Na konferenciji za štampu, održanoj 2. 7. 2021. godine u Mostaru, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je svoja očekivanja od netom minulih razgovora koji su s predstavnicima međunarodne zajednice vodili lideri svih političkih stranaka koji participiraju u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Čović je tako izjavio da očekuje da će se u nedjelju na sastanku u Sarajevu riješiti pitanje Predsjedništva BiH, koje je, kako je naveo, dio pregovora o izmjenama Izbornog zakona:

Mi smo vrlo blizu dogovora o Predsjedništvu BiH i ja mislim da je samo pitanje izbora da li to uraditi direktno ili indirektno i ja sam vrlo optimističan da ćemo taj dio pitanja završiti u nedjelju.

Dragan Čović, 2. 7. 2021.

Naglasio je kako pregovore o izmjenama Izbornog zakona ne vodi neko izvana i kako ovo nije neki Dayton 2, nego ono što je već ispregovarano između SDA i HDZ-a u društvu ljudi iz međunarodne zajednice s kojima ovih dana razgovaraju o tim pitanjima u Sarajevu.

Pozivajući se “isključivo na sporazum iz Mostara” kao, kako je ustvrdio, “jedini okvir zbog kojeg sjedim za stolom”, prvi čovjek HDZ-a BiH još jednom je izrazio uvjerenje da će u nedjelju pitanje načina izbora članova Predsjedništva BiH biti riješeno:

Već imamo sporazum i već smo riješili izbor gradonačelnika Mostara, odnosno gradskog vijeća i drugi je Izborni zakon, gdje smo vrlo precizno definirali šta trebamo provesti i zato HDZ izlazi s jasnim stavom koji je dao u pisanoj formi i ja vjerujem da gospoda koja dolazi očekuje da mi upravo završimo svoje razgovore, kao što smo razgovore o Mostaru jedan dan sjeli i završili i kazali javnosti. Mislim da će se u nedjelju to desiti i kada je riječ o Predsjedništvu.

Dragan Čović, 2. 7. 2021.

U subotu, 3. 7. 2021. godine, u Sarajevo su doputovali pomoćnik državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer i direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichorst.

Oni su tokom nedjelje i ponedjeljka održali sastanke prvo s predsjednicima HDZ-a BiH i SDA Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, zatim sa, kako je navedeno, predsjednicima opozicionih stranaka u BiH Branislavom Borenovićem (PDP), Predragom Kojovićem (NS), Fahrudinom Radončićem (SBB), Nerminom Nikšićem (SDP), Mirkom Šarovićem (SDS) i Elmedinom Konakovićem (NiP), te nakon toga i sa Interresornom radnom grupom za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, ali i Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Tema sastanka bio je pokušaj iznalaženja rješenja koja se odnose na eventualne izmjene ustavno-pravne stečevine BiH koje bi se odnosile na unapređenje izbornog sistema naše zemlje.

Međutim, a suprotno Čovićevim najavama, u skladu s izjavama ključnih aktera razgovora, do rješenja se tokom posjeta Palmera i Eichorst nije došlo. U prvom redu, to je nakon razgovora potvrdio i sam Čović, koji je pregovore okarakterisao “izuzetno produktivnim i pozitivnim”, ali i dodao da će se u “relativno kratkom periodu doći do rješenja za Izborni zakon”.

Izuzetno produktivni i pozitivni pregovori. Vrlo smo jasno prepoznali put u kojem možemo u vrlo relativno kratkom periodu doći do rješenja za Izborni zakon.

Dragan Čović, 4. 7. 2021.

“Mi smo približili da se ostvare rješenja, kroz Aprilski paket, kroz Fileov model, kroz ranije pregovore, sad je potrebno donositi odluke”, izjavio je Bakir Izetbegović nakon zajedničkog sastanka predstavnika međunarodne zajednice i predsjednika HDZ-a BiH i SDA, dodajući da su stavovi “približeni”, ali da “treba nešto spremnosti, nešto hrabrosti da se naprave iskoraci”, kao i da će sastanak Palmera i Eichorst “usmjeriti dalje stvari”:

Mislim da je ključni sastanak koji će imati predstavnici međunarodne zajednice sa predstavnicima opozicionih stranaka i da će on usmjeriti dalje stvari, kada je u pitanju Dom naroda Federacije i kada su u pitanju izbor članova Predsjedništva itd.

Bakir Izetbegović, 4. 7. 2021.

Međutim, nakon sastanaka na kojima su učestvovali lideri SBB-a, NS-a, SDP-a, NIP-a SDS-a, PDP-a i DNS-a, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić izjavio je da je “dobra vijest da su Washington i Brisel veoma raspoloženi da pomognu BiH, ali i dodao da “nema ruku na veresiju”:

Nije do opozicije. Danas smo svi pokazali visok nivo tolerancije da BiH dobije bolji i pravedniji Izborni zakon. Izetbegović je poznat po nerealnim očekivanjima. Mi ne možemo glasati ni o čemu dok to ne vidimo kao rješenje. Danas ovdje nema rješenje kako su nas uvjerili predstavnici međunarodne zajednice. Što se nas tiče u SBB-u, a to dijele i lideri drugih stranaka, nema ruku na veresiju.

Fahrudin Radončić, 4. 7. 2021.

Našu stranku je, umjesto predsjednika u ostavci Predraga Kojovića, tokom razgovora predstavljala Sabina Ćudić, koja je poručila da neće podleći pritisku, te da “nisu prihvatljiva rješenja koja dodatno komplikuju sistem i urušavaju mogućnost dogovora i deblokade procesa”:

Šokantna je količina političke nezrelosti koju su danas demonstrirali gospoda Izetbegović i Čović, prebacujući odgovornost na opoziciju. Opozicija će rado preuzeti, ali naši prijedlozi se neće dopasti Izetbegoviću i Čoviću. Nečuveno je da šefovi izvršne vlasti, koji obnašaju najveće pozicije i drže poluge vlasti na svim nivoima, prebacuju odgovornost na opoziciju i stvaraju pritisak. Mi nećemo podleći pritisak. Ali nama nisu prihvatljiva rješenja koja dodatno komplikuju sistem i urušavaju mogućnost dogovora i deblokade procesa.

Sabina Ćudić, 4. 7. 2021.

Također, nakon sastanaka zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju i direktorice za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) s Interresornom radnom grupom za izmjene Izbornog zakona BiH iz njihovog obraćanja medijima nije se moglo zaključiti da je dogovoreno bilo kakvo konkretno rješenje, te smo ponovo imali priliku čuti pozive da se u narednom periodu radi na njihovom iznalaženju.

S tim u vezi, Palmer je, pored ostalog, izjavio:

Želim da se zahvalim predsjedavajućoj gospođi Čolo na dobroj sjednici koju smo imali. Predstavnici interresorne grupe imaju zadatak i obavezu da rade na unapređenju izbornog zakonodavstva i povećaju povjerenju građana u izborni proces i to je ono što se nadamo postići u svom radu… 2021. godina je upravo godina da se uvedu promjene. Neophodno je provesti u ustavne reforme koje bi omogućile provedbu svih relevantnih presuda Suda za ljudska prava ali i unaprijedili provođenje izbornog procesa…U samom sistemu su uočene brojne potrebe za reformom, od transparentnosti i promjena kako bi se unaprijedio sistem za naredne izbore. Mnogo je posla i diskusija pred interresornom grupom, mnogo je posla ostalo da se uradi i provedu sve preporuke koje je izdao GRECO. Pozivamo interresornu radnu grupu da angažuje stručnost u vidu CIK-a i civilnog sektora kako bi se za naredne izbore poboljšala pravičnost i transprentnost. Sastanku su prisustvovali i ambasador SAD u BiH Eric Nelson i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Matthew Palmer, 5. 7. 2021.

I iz saopštenja Predsjedništva BiH, objavljenog nakon sastanka s Palmerom i Eichhorst, jasno je da tokom njihove minule posjete rješenje nije nađeno, ali i da će, kad se radi o izmjenama Izbornog zakona BiH, SAD i EU nastaviti biti saveznici našoj zemlji u rješavanju ovoga pitanja.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Palmer i direktorica Eichhorst su ponovili podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije BiH u aktivnostima BiH ka punopravnom članstvu u EU. Naglasili su da je 2021. godina prilika za promjenu Izbornog zakona, te da će SAD i EU biti saveznici našoj zemlji u rješavanju ovoga pitanja.

Predsjedništvo BiH, 5. 7. 2021.

Na kraju, potvrda “da se nije blizu rješenja“ došla je nakon svih potonjih razgovora i od samog Izetbegovića koji je u intervjuu sa TV Hayat 5. 7. 2021. godine, između ostalog, rekao:

Možda se moglo pogrešno shvatiti da mislim da smo sa HDZ-om i Čovićem blizu rješenja – nismo, ja mislim da smo mi generalno blizu rješenja jer smo jednom kroz priču o Aprilskom paketu približili stavove, radilo se o tome što su neki pogriješili koji su se poslije kajali što nisu glasali za Aprilski paket. Ovaj put treba imati više pameti, dakle mi smo sve te probleme davno prežvakali i približili smo se rješenjima i to je ono na šta ja mislim. Ne treba sad nanovo smišljati nova rješenja, novu „toplu vodu“ imamo definisan, direktni, indirektni izbor, domove naroda, tako da možemo ubrzano ići ka rješenju, jednostavno birati od onoga što je već urađeno. Zato sam ja jučer kazao, sad očekujemo opoziciju da usmjeri stvari. Trebaju nam dvije trećine ruku, nije dovoljno samo pozicija koju imamo trenutačno, odnosno SDA, HDZ, SNSD, DF, potrebna je i opozicija da bi došli do rješenja.

Bakir Izetbegović, 5. 7. 2021.

Podsjećajući ovom prilikom na brojna neispunjena obećanja i nove najave Dragana Čovića u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, i posljednje obećanje, koje se odnosilo na rješavanje pitanja izbora Predsjedništva BiH tokom posjete Palmera i Eichhorst, Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!