Neistina

Netačna Kovačevićeva tvrdnja da Klub Srba u federalnom Domu naroda “nikada nije popunjen u predviđenom kapacitetu”

Tokom razgovora s visokom komesarkom Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Michelle Bachelet, Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kako je navedeno, ukazao je na jako loš i težak položaj srpskog naroda u Federaciji BiH.

Foto: N1 Info

U tom kontekstu, Kovačević je, pored ostalog, iznio i tvrdnju da Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH nikada nije bio popunjen u predviđenom kapacitetu.

Obrazložio sam i da su Srbima u FBiH ugrožena sva politička i ljudska prava, kao i da Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH nikada nije popunjen u predviđenom kapacitetu.

Radovan Kovačević, 22.6.2022.

U vezi s tim, treba podsjetiti da Ustav Federacije BiH u svom članu 6. propisuje da se Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sastoji “od pedeset osam delegata, i to po sedamnaest delegata iz reda svakog od konstitutivnih naroda i sedam delegata iz reda ostalih”.

Nakon Opštih izbora održanih 2002. godine, u tadašnjem sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH Klub delegata iz reda srpskog naroda, od predviđenih 17, brojao je osam delegata/kinja, dok su u mandatnom periodu 2006 – 2010. godina ovom klubu nedostajala tri delegata. Kada je riječ o sazivu 2014 – 2018. godina, on također nije bio potpun, pri čemu je Klub delegata iz reda srpskog naroda brojao 13 delegata/kinja.

Međutim, a suprotno Kovačevićevoj tvrdnji, Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH bio je u potpunosti popunjen u mandatu 2010 – 2014. godina te je brojao Ustavom FBiH predviđenih 17 delegata/kinja. Pored toga, i aktuelni saziv Doma naroda Parlamenta FBiH je u potpunosti popunjen te broji ukupno predviđenih 58 delegata/kinja, od čega je 17 iz reda srpskog naroda.

Tako trenutni saziv Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH čine Atanasijević Ljubinka, Bosnić Nikica, Broćeta Goran, Damjanović Dragana, Dujmović Zora, Ilić Slađan, Lonić Mladen, Milović Daliborka, Puzigaća Drago, Saradžić Vesna, Simić Mladen, Stojanović Igor, Štrbac Aleksandar, Tanović Velimir, Viteškić Smiljana, Vujović Žarko i Živković Elvis.

S obzirom na činjenicu da je Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH u mandatu 2010 – 2014, kao i aktuelnom mandatu 2018 – 2022. godina, brojao Ustavom FBiH predviđenih 17 delegata/kinja, tvrdnju Radomira Kovačevića da “Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH nikada nije popunjen u predviđenom kapacitetu” Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!