Analize

Neprimjerene izjave i postupci zabilježeni i u ovoj predizbornoj kampanji

Tokom trajanja predizborne kampanje, kandidatkinje i kandidati će putem plakata, predizbornih skupova i oglašavanja uraditi i izgovoriti mnogo toga kako bi došli/e do birača/ica i njihovih glasova. Često se ovim izjavama i radnjama pređe crvena linija javno prihvatljivog, demokratskog dijaloga. Nažalost, ni ova predizborna kampanja nije bila drugačija od prethodnih te smo i ovog puta bili svjedoci niza neprimjerenih izjava i postupaka. Istinomjer u nastavku donosi pregled pojedinih takvih izjava, zabilježenih proteklih dana.

Foto: Istinomjer
Foto: Istinomjer

Azra Dramalija, kandidatkinja Koalicije Država za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, tako je putem svog Facebook profila objavila da je, kako bi ga otjerala iz saksije u kojoj je spavao, udarila psa kišobranom preko leđa.

Foto: Screenshot/Facebook
Foto: Screenshot/Facebook

Ova informacija, osim na Facebook profilu kandidatkinje Dramalije, našla se i na Facebook stranici Napuštene Šapice 17.9.2022. godine u objavi kojom je poručeno “Za koga NE glasati!”.

Nakon što je jedan korisnik Facebooka ostavio komentar na objavu Dramalije od 10.9.2022. godine, u kojem je konstatovao da je Dramalija udarila “psa kišobranom zato što spava u žardinjeri”, ova kandidatkinja je na to odgovorila da će – udariti i njega.

Foto: Screenshot/Facebook
Foto: Screenshot/Facebook

Tvrdeći da se sprema izborna prevara, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Nebojša Vukanović 19.9.2022. godine podnio je Okružnom tužilaštvu u Trebinju krivične prijave protiv generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luke Petrovića, gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, predsjednika Skupštine Trebinja Dragoslava Banjka te članova Gradske izborne komisije. Dajući izjavu medijima ispred zgrade Okružnog tužilaštva, Vukanović nije propustio priliku da Albance nazove pogrdnim imenom, aludirajući pri tome i da je SNSD “na neki prećutan način priznao nezavisnost Kosova”:

O čemu se radi? 27 biračkih odbora u Trebinju od 45, znači više od polovine, pod potpunom su kontrolom i sastoje se od pet članova SNSD-a i meni je drago da je SNSD na neki prećutan način priznao nezavisnost Kosova, jer ovdje imamo kandidate koji su Albanci s Kosova, da ne kažu uvredljivo Šiptari.

Nebojša Vukanović, 19.9.2022.

Komentarišući falsifikovani dopis koji su objavili brojni mediji u Bosni i Hercegovini, a koji navodno dokazuje da kampanju Jelene Trivić finansiraju Sjedinjene Američke Države s 19,5 miliona KM, čelnici opozicije u Republici Srpskoj uzvratili su optužbe rekavši da je Milorad Dodik “od 1998. godine eksponent Srbima nenaklonjenih sila”.

Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), iskoristio je “argument” za dokazivanje tvrdnje da je Milorad Dodik “plaćenik”:

Možda najbolji pokazatelj koji govori koliko je on tuđi čovjek uvijek bio je jedno ime i prezime koje najupečatljivije govori o Miloradu Dodiku. To je Graham Day. To je čovjek koji je bio ključni saradnik Peddyja Ashdowna, koji je zajedno s Dodikom pravio spiskove za odstrel Srba, većinom iz SDS-a, jedan dio iz PDP-a, koji je ovdje četiri godine radio u banjalučkoj kancelariji OHR-a i bio najveći srbomrzac u istoriji OHR-a zajedno sa Paddy Ashdownom i završio je svoju političku karijeru kao, vjerovao ili ne, savjetnik predsjednika Vlade Milorada Dodika.

Branislav Borenović, 19.9.2022.

Govoreći o Dodiku kao “hrvatskom igraču” u Bosni i Hercegovini, Vukanović je dodao:

Možemo reći da je njegov SNSD najveća i najvažnija hrvatska partija u BiH, jer je svima jasno da on najviše radi na ispunjavanju interesa Hrvata, da se bori za treći hrvatski entitet, da se često sastaje sa srbomrscima kakav je Zoran Milanović, Plenković, sa Draganom Čovićem je najbliži.

Nebojša Vukanović, 19.9.2022.

Obraćajući se na posebnoj sjednici NSRS, na kojoj se razmatralo odbijanje agremana novom ambasadoru Njemačke, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio je tvrdnju o nemogućem suživotu u Bosni i Hercegovini:

Postojanje Bosne i Hercegovine ignoriše činjenicu da se u današnjem svijetu hrišćanska i muslimanska populacija nigdje ne uspijevaju zajedno da žive na uravnotežen i harmoničan način. Štaviše, Bosna i Hercegovina upravo potvrđuje tu činjenicu, da hrišćanska i muslimanska zajednica ne mogu zajedno da nađu koegzistenciju. Nigdje na svijetu se ne može sresti slučaj kakav je Bosna i Hercegovina. Svaki pokušaj na planeti da se upravlja ovakvim razlikama kakve postoje u BiH je propao. Nema nijednog primjera da je uspio. Zato BiH ostaje zarobljena u stalnim neuspjelim pokušajima imaginacije o njoj.

Milorad Dodik, 14.9.2022.

U izbornoj debati televizije N1, održanoj 8.9.2022. godine, gostovali su kandidati za Predstavnički dom PSBiH Suad Kurtćehajić (SBB), Dervo Sejdić (SDP BiH) i Senad Šepić (Koalicija Država). Razgovarajući o izmjenama Izbornog zakona BiH i o balansiranju etničkih i građanskih kolektivnih prava, Kurtćehajić je “zaključio” da su Bošnjaci diskriminisani na listi SDP-a za državni Parlament:

U sredini, Sarajevo je 90% Bošnjaka, Goražde 95% Bošnjaka. Jeste vi pogledali, evo vi ste na listi SDP-a za državni Parlament. Jeste zapazili jednu situaciju: prvi Srbin, drugi Hrvat, treći Rom, četvrti Bošnjak? Zamislite da Dačić u Socijalističkoj partiji Srbije napravi listu da prvi bude Bošnjak, drugi Hrvat, treći Rom, četvrti Srbin? Vjerujte mi da bi mislili tamo da on nije dobar.

Suad Kurtćehajić, 8.9.2022.

Kako se bliže izbori i predizborna kampanja ulazi u završnicu, sigurno je da će sličnih izjava i postupaka, nažalost, biti još. Istinomjer je neke izjave, koje nisu prelazile crvenu liniju razumnog i humanog, objavio u svojoj rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer”, a dio izjava koje smo zabilježili, a koje nisu dobile vlastiti članak u navedenoj rubrici, prije nekoliko dana saželi smo u tekstu “Izborni cirkus: Inspirativne misli u zanosu predizborne kampanje”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!