Neistina

Nemamo najveći broj oporavljenih od COVID-19 u regionu

Haris Zahiragić, član predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) i uposlenik Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo (ZZO KS), 02. maja 2020. godine gostujući u emisiji “Centralni dnevnik” na FACE TV-u iznio je nekoliko netačnih tvrdnji u vezi sa aktivnostima testiranja na novi koronavirus, kao i broja oporavljenih.

Naime, Zahiragić je govoreći o aktivnostima testiranja na novi koronavirus iznio tvrdnju da smo “u regionu među tri najtestiranije nacije”:

Da Vam kažem, da smo mi testiraniji mnogo više nego u drugom entitetu, a u regionu smo među tri najtestiranije nacije.

Haris Zahiragić, 02. maja 2020.

Na osnovu uzorka od 100.000 stanovnika, a u skladu sa današnjim podacima dostupnim na stranici Ministarstva civilnih poslova BiH, broj testiranih u Republici Srpskoj iznosi 1.406 na 100.000 stanovnika, dok je broj testiranih na 100.000 stanovnika u Federaciji BiH 953.

Također, koristeći podatke dostupne na WorldOMeter, po istoj metodologiji Istinomjer je izračunao i broj testiranih stanovnika na području čitave Bosne i Hercegovine poredeći te rezultate sa rezultatima ostalih zemlja regiona.

Tako na današnji dan, 4. maja 2020. godine, na 100.000 stanovnika Bosna i Hercegovina ima 1.134, Crna Gora 1.240, Republika Hrvatska 976, Srbija 1.748, Slovenija 2.875 osoba, a Sjeverna Makedonija 867 osoba testiranih na COVID-19.

Dakle, kada se u obzir uzme broj stanovnika i urađenih testova, jasno je da je taj broj u RS veći nego u Federaciji BiH. Kada je u pitanju region, zaključno sa 4. majem, odnos ukupnog broja stanovnika i onih koji su testirani na COVID-19 veći je u najmanje četiri države regiona u odnosu na entitet Federaciju BiH, a tri u odnosu na čitavo područje BiH, te je u tom kontekstu tvrdnja člana Predsjedništva SDA netačna.

Osvrnuvši se i na broj oporavljenih lica, Zahiragić je izjavio i da “imamo najveći broj oporavljenih po broju stanovnika”.

Podaci sa COVID19INFO.LIVE govore drugačije. Prema ovim podacima najveći procenat oporavljenih u odnosu na broj stanovnika u regiji ima Crna Gora, te se zaključno sa 04. 05. 2020. od novog koronavirusa u Crnoj Gori oporavilo 77,1% osoba. Zatim slijede Slovenija sa 75,8% i Hrvatska sa 71% oporavljenih. Ispred BiH koja ima 44,4% oporavljenih je i Sjeverna Makedonija sa 62,5%, dok u Srbiji taj broj iznosi 16,4%. Iz navedenog je jasno da se, kada je u pitanju broj oporavljenih osoba od novog koronavirusa u odnosu na broj stanovnika, BiH nalazi na predzadnjem mjestu u regiji.

U skladu sa navedenim podacima, Istinomjer će pomenute tvrdnje Harisa Zahiragića ocijeniti kao neistinite.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!