Nema odluka bez formiranja novog Vijeća ministara BiH

Nekoliko dana uoči zakazane sjednice Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, portparol SNSD-a, Radovan Kovačević govoreći u kontekstu formiranja parlamentarnih komisija i izbora delegacije BiH u Savjet Evrope izjavio je da “ništa od toga neće biti urađeno”.

“SNSD neće dopustiti da bilo koja institucija donosi bilo koju vrstu odluka dok ne bude formiran Savjet ministara, odnosno dok ne budu implementirani izborni rezultati” naglasio je Kovačević, ustvrdiviši pri tom da “za sve to postoji samo jedan krivac, a to je SDA”:

Dakle, neće doći do toga da se formiraju komisije i da počne sa radom Predstavnički, kao i Dom naroda parlamenta BiH, neće biti izabrana delegacija u Savjet Evrope, neće biti ništa od toga urađeno. Za sve to postoji samo jedan krivac, a to je SDA.

Radovan Kovačević, 26.05.2019.

Sjednica Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH trebala je početi 28.05.2019. godine u 12 sati, te su upravo u to vrijeme članovi Kolegija i počeli svoje zasjedanje. Međutim, nešto više od sat vremena kasnije, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Bakir Izetbegović obratio se javnosti sa informacijom da “sjednica nije održana jer su protiv dnevnog reda glasali Nikola Špirić i Nebojša Radmanović, te da je njihov uvjet za održavanje sjednica i uopšte rada Parlamenta BiH formiranje Vijeća ministara BiH”.

Time blokiraju rad zakonodavne vlasti.

Bakir Izetbegović, 28.05.2019.

Nešto kasnije, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Nebojša Radmanović (SNSD) izjavio je da je “Izetbegović sazvao današnju sjednicu Zajedničkog kolegijuma oba doma a da se uopšte nije konsultovao i da je u dnevni red uvrstio tačke o kojima je nemoguće uopšte raspravljati”, ali i potvrdio raniji stav SNSD-a “da je suština priče da se u BiH dogovara po redu, odnosno ono što je SNSD davno rekao, da prvo bude formiran Savjet ministara.”

To smo mogli da uradimo u decembru. Što to nismo uradili greška je Izetbegovića i političke partije kojom on rukovodi. To se i dalje može popraviti i u interesu je svih da se to popravi. SNSD je spreman da se to popravi u skladu sa normalnim dogovorom.

Nebojša Radmanović, 28.05.2019.

U kontekstu rada i funkcionisanja Parlamentarne skupštine BiH, nakon neodržavanja sjednice Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH Istinomjer obećanje Radovana Kovačevića da “SNSD neće dopustiti da bilo koja institucija donosi bilo koju vrstu odluka dok ne bude formiran Savjet ministara BiH” ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara...

Članovi Predsjedništva BiH ostali dosljedni svojim stavovima

Samo nekoliko dana nakon što je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg 05.12.2018. godine obavijestio javnost u Bosni i Hercegovini da je naša zemlja dobila zeleno svjetlo za Akcioni plan za...Popravili auto i otputovali u Brisel

Komentarišući funkcionisanje mehanizma koordinacije, lider Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović je u intervjuu za Dnevnik 2 Federalne televizije rekao da se ne slaže sa kritikama...