Nedosljedno

Neke odluke ustavnih sudova u BiH za Čovića su važnije od drugih

Tokom svog obraćanja na obilježavanju 30 godina od osnivanja općinske organizacije HDZ-a BiH u Busovači, predsjednik ove stranke Dragan Čović izjavio je kako se “Hrvatski narod jedni se zalaže za poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine”.

Hrvatski narod jedni se zalaže za poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, zato, teško možemo prihvatiti kada nam netko komentira što je u Ustavu. Svi oni koji komentiraju, neka ispoštuju Odluke Ustavnog suda, to je moja poruka prijateljima.”

Dragan Čović, 25. februar 2020.

Ovom prilikom podsjetićemo na nekoliko slučajeva u kojima je upravo Čovićeva stranka djelovala suprotno odlukama Ustavnih sudova BiH i FBiH.

Krajem februara 2018. godine, na 57. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, inicijativa SDP-ovog zastupnika, Denisa Bećirovića za osiguravanje ustavne ravnopravnosti Srba u četiri kantona u FBiH, kako se vidjelo iz rezultata glasanja, nije podržana od strane HDZ-a i SNSD-a.

Protiv su bili Borjana Krišto (HDZ BiH), Miroslav Milovanović (SNSD), Lazar Prodanović (SNSD), Milica Marković (SNSD), Dušanka Majkić (SNSD), Staša Košarac (SNSD), Predrag Kožul (HDZ BiH) i Nikola Lovrinović (HDZ BiH).

Krajem maja iste godine, Ustavni sud FBiH donio je odluku kojom su Srbi u Hercegovačko-neretvanskom (HNK), Zapadno-hercegovačkom (ZHK) i Posavskom kantonu (PK) konstitutivni, a srpski jezik i pismo ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i latinicom. Tom odlukom van snage su stavljene odredbe kantonalnih ustava HNK, ZHK i PK koje su svojevremeno osporili federalni premijer Fadil Novalić i trećina poslanika u Skupštini HNK. Međutim, ova odluka još uvijek nije implementirana iako je Sud naložio da se ona implementira u roku od pola godine.

Ovo nije bila prva nedosljednost Dragana Čovića i HDZ-a kada se govori o provođenju odluke o konstitutivnosti naroda u kantonima u FBiH.

Podsjećamo da ni u oktobru 2017. godine Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona nije usvojila amandmane na Ustav ovog kantona kako bi se Srbi počeli tretirati kao jedan od konstitutivnih naroda. Vanredna sjednica na kojoj se trebalo raspravljati o ovim amandmanima tada nije održana zbog nedolaska poslanika iz Kluba Hrvata.

Dalje, Čović je istrajan u tome i da ignoriše ustavno neprihvatljive termine, odnosno naziv “Herceg Bosna”.

Brisanje prefiksa Herceg Bosna, kao nacionalnog prefiksa koji nije u skladu sa Ustavom BiH, Ustavni sud BiH naložio je još 2000. godine Odlukom br. U-5/98. Ovom odlukom zatraženo je od oba entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, da izmijene svoje ustave kako bi se osigurala puna ravnopravnost tri “konstitutivna naroda” na čitavom području BiH.

Shodno ovoj odluci, SDP je predložio usvajanja Zaključka od strane Parlamenta FBiH koji nalaže “brisanje svih etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom u kojima prava upravljanja vrši Vlada FBiH”, poput „Hrvatske telekomunikacije Mostar“ ili preduzeća koja pored nacionalnog prefiksa imaju i neustavno ime „Herceg Bosna“, te “Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg Bosne”. Međutim, ni nakon 18 godina, odluka Ustavnog suda BiH nije provedena.

S obzirom na sve navedeno, Istinomjer će tvrdnju Dragana Čovića o “poštivanju ustava” ocijeniti kao nedosljednu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!