Neispunjeno

Nećemo odustati sve dok ne odustanemo!

Milorad Dodik“RS ne može da pređe preko svog isključivanja iz ustavnog sistema. Ovo je način kako nas tjeraju iz BiH. To se više neće dešavati. Ovdje stajemo i nećemo odustati dok se ovo ne razriješi, a razriješiti se može samo njegovom smjenom ili ostavkom. Do tada posljedice ostaju o kojima Lagumdžija vjerovatno nije ni razmišljao. Ne postoje više sastanci lidera. Dok Lagumdžija sjedi u Savjetu ministara BiH mi nećemo glasati za rekonstrukciju Savjeta ministara”

Milorad Dodik, predsjednik RS i SNSD-a (Nezavisne novine, 07.08.2012.)

Komentar:

“Tresla se gora rodio se miš”, je stara narodna poslovica koja bi se mogla, po ko zna koji put, primjeniti u bh. političkoj svakodnevnici. Naime, nakon što je SNSD prvo najavio, a onda i u Parlamentu BiH zvanično podnio zahtjev za smjenu Zlatka Lagumdžije sa mjesta Ministra vanjskih poslova BiH, na napokon održanoj sjednici 23.10. SNSD je na kraju povukao prijedlog, a zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković je sve objasnio time što su se “stranke iz RS opametile”, te kako je “onaj ko da bolju ponudu naš partner“. Iako je prije početka sjednice najavljeno kako će SNSD ovu tačku povući iz razloga opširnog dnevnog reda, te kako će tražiti zakazivanje posebne sjednice, iz Živkovićevih riječi je jasno da će SNSD odustati od smjene Lagumdžije.

S obzirom da su sva krupna politička pitanja već odavno povučena iz institucija BiH i prepuštena liderima političkih partija da se o njima usaglase na tajnim i polutajnim sastancima, ni ovaj slučaj ne možemo gledati izdvojeno, pa je tako čitava medijska pompa koja se digla ovim povodom bila bespotrebna, a predsjednik Milorad Dodik, ponovo, nedosljedan.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!