Neistina

Ne postoji veza između izmjena Statuta Grada Mostara i izmjena Izbornog zakona BiH

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar izjavio je u razgovoru za N1 televiziju da bez izmjena Izbornog zakona BiH nema usvajanja Statuta Grada Mostara.

Sve je uvjetno povezano jedno s drugim. Znači, evo već imamo propuštene rokove za implementaciju drugog dijela sporazuma da bi se izmijenio Izborni zakon u pravcu legitimnog predstavljanja konstitutivnih građana, omogućavanja prava glasa i ostalima i implementacije svih presuda koje se tiču Izbornog zakona.

Slaven Zeljko, 16. 12. 2020.

Da izmjene Statuta Grada Mostara i izmjene Izbornog zakona BiH ni na jedan način ne mogu biti povezane, jasno je iz činjenice da o eventualnim izmjenama Statuta odlučuje Gradsko vijeće Grada Mostara, koje će biti izabrano na Lokalnim izborima koji će se u tom gradu održati 20. 12. 2020. godine.

Sa druge strane, izmjene Izbornog zakona BiH u nadležnosti su Parlamentarne skupštine BiH.

S tim u vezi, podsjećamo da su polovinom juna 2020. godine SDA i HDZ BiH potpisali dokumente Politički sporazum za Grad Mostar, Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH-Grad Mostar-MODEL B i Statut Grada Mostara.

Nakon toga, izmjene Izbornog zakona BiH, potrebne za održavanje Lokalnih izbora 2020. godine u Mostaru, usvojene su od strane Parlamentarne skupštine BiH 8. 7. 2020. godine.

S obzirom na navedeno, tvrdnju Slavena Zeljka o postojanju veze između izmjena Statuta Grada Mostara i izmjena Izbornog zakona BiH Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

 

Pitajte Istinomjer!