Neistina

Ne postoji vazdušni prostor Republike Srpske

Dva B-1B Lancer bombardera Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država izvršili su 30.5.2023. godine niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini. Dan ranije, na najavu preleta stigla je reakcija predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Izvor: dodik.net

Prelijetanja bombardera najavile su SAD kao znak čvrstog partnerstva između te zemlje i Oružanih snaga BiH (OSBiH) i trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

U izjavi koju je Milorad Dodik istoga dana dao za Novinsku agenciju Republike Srpske (Srna), te je objavio i na svom zvaničnom Twitter profilu i stranici dodik.net, pored ostalog je ustvrdio da su najavljeni preleti “nad vazdušnim prostorom Republike Srpske”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je svako nadlijetanje stranih aviona, a posebno američkih nad vazdušnim prostorom Republike Srpske klasičan primjer provokacije, zastrašivanja i pritiska.

Srna, 29.5.2023.

No, da ne postoji “vazdušni prostor Republike Srpske”, odnosno da postoji samo vazdušni prostor BiH, te da je isključivo država nadležna za njega, prije svega svjedoči Ustav BiH koji u članu III, “Nadležnosti i odnosi između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta”, kao jednu od nadležnosti institucija BiH navodi i kontrolu vazdušnog saobraćaja u posljednjoj stavci navedenog člana.

Važno je podsjetiti i na Aneks 1A – Sporazum o vojnim aspektima mirovnog rješenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u čijem se članu VI, “Razmještanje snaga za provedbu mira”, pored ostalog naglašava da će mirovne snage, kada se za to steknu uslovi, izvršiti prenos na civilnu kontrolu zračnog prostora nad Bosnom i Hercegovinom odgovarajućim institucijama Bosne i Hercegovine.

Strane znaju i suglasne su da će zapovjednik IFOR-a izvršiti prijenos na civilnu kontrolu zračnoga prostora nad Bosnom i Hercegovinom odgovarajućim institucijama Bosne i Hercegovine postupno, u skladu s ciljem IFOR-a da osigura nesmetan i siguran rad sustava zračnoga prometa nakon odlaska IFOR-a.

Dejtonski mirovni sporazum, Aneks 1A

Kada se radi o procesu preuzimanja kontrole zračnog prostora od strane državnih institucija BiH, o čemu je Istinomjer već pisao, on je započeo u novembru 2014. godine, kada je BiH preuzela kontrolu nad dijelom svog zračnog prostora, i to do visine od približno 10.000 metara (32.500 stopa). Sredinom 2018. godine, na 150. sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 24.7.2018. godine, usvojena je dokument “Politika upravljanja zračnim prostorom Bosne i Hercegovine”, kojeg je pripremio Komitet za upravljanje zračnim prostorom BiH, a Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) potvrdila je da je 5.12.2019. godine BiH zvanično preuzela kontrolu nad svojim nebom.

BHANSA će pružati usluge u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine. Preuzimanjem kontrole zračnog prometa u cjelokupnom zračnom prostoru BiH koji će se dogoditi u noći sa 4. na 5. decembar BHANSA će zatvoriti jedno iznimno važno poglavlje u povijesti civilnog zrakoplovstva BiH.

BHANSA, 4.12.2019.

Međutim, iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH naknadno je potvrđeno da će bh. kontrolori leta “pratiti hiljadu letova više nego u prošlosti”, ali da ipak nije u potpunosti okončana procedura preuzimanja kontrole zračnog prostora.

Krajem januara 2020. godine, za portal Capital.ba iz BHANSA su, pozivajući se, kako su naveli, na načela jedinstvenog evropskog neba (Single European Sky), prema kojima se protok saobraćaja definiše s ciljem optimalnog korištenja vazdušnog prostora, nevezano za državne granice, obrazložili razlog zbog čega BiH nije u potpunosti uspostavila kontrolu nad svojim zračnim prostorom.

Države međusobno delegiraju pružanje usluga kontrole zračnog prometa jedna drugoj u dijelovima svog zračnog prostora s ciljem optimalnog protoka kako ne bi dolazilo do kašnjenja i smanjivanja kapaciteta.

BHANSA, 27.1.2020.

Ovim Istinomjer, a pozivajući se na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, kao njegov dio, tvrdnju Milorada Dodika o postojanju “vazdušnog prostora Republike Srpske” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!