Resorno ministarstvo i BHANSA obećali “kontrolu bh. neba” do kraja 2019. godine

Sredinom 2017. godine Ministarstvo prometa i komunikacija BiH i Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) obećali su da će do kraja 2019. godine BiH preuzeti “kontrolu bh. neba”.

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo nacrt za pregovore za zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, iz BHANSA-e je saopćeno da je “izvjesno da će se ostvariti najavljeni plan o potpunom preuzimanju odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi u cjelokupnom zračnom prostoru BiH 5. prosinca ove godine”.

Mi smo sve ostale obveze ispunili, a posebno ističem kadrovsku i tehničku opremljenost za preuzimanje kontrole u našem zračnom prostoru. BHANSA je zajedno s drugim tijelima i institucijama uložila proteklih godina ogromne napore kako bi ovaj cilj bio stvaren i sada s punom sigurnošću možemo reći da će taj povijesni trenutak biti 5. prosinca ove godine.

Davorin Primorac, direktor Agencije BHANSA, 04.07.2019.

Podsjećamo, da je preuzimanje kontrole nad bh. zračnim prostorom strateški cilj i da će do kraja 2019. godine BiH potpuno preuzeti kontrolu nad svojim nebom, iz Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) najavljeno je krajem 2017. godine.

To je naš strateški cilj. Mnogo toga ovisi i o obuci kontrolora letenja, ali vjerujemo kako ćemo već u drugoj polovini 2019. godine imati dovoljan broj ovlaštenih kontrolora letenja kako bi smo sami, vlastitim snagama, mogli pružati usluge u cjelokupnom zračnom prostoru BiH.

Davorin Primorac, direktor Agencije BHANSA, 18.12.2017.

Inače, kontrola bh. zračnog prostora kao “strateški cilj” već dugo vremena čeka na svoje ispunjenje. Država Bosna i Hercegovina od završetka rata pa do 2014. godine nije imala kontrolu nad vlastitim nebom. Tek u novembru 2014. godine BiH je preuzela kontrolu nad dijelom svog zračnog prostora, i to do visine od približno 10 hiljada metara (32.500 stopa). Kontrolni “posao” i naplatu usluga za isti, umjesto BiH, vrše Srbija i Hrvatska.Tek sredinom 2018. godine, na 150. sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 24.07.2018. godine usvojena je “Politika upravljanja zračnim prostorom Bosne i Hercegovine”, koju je pripremio Komitet za upravljanje zračnim prostorom BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o usvajanju Politike upravljanja zračnim prostorom Bosne i Hercegovine,  koju je pripremio Komitet za upravljanje zračnim prostorom BiH.Za realizaciju ove politike nije potrebno osigurati posebna sredstva u budžetu institucija Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

Saopštenje VM, 24.07.2018.

Visok kvalitet usluga korisnicima zračnog prostora, stvaranje uvjeta kojim će se ohrabriti razvoj novih ruta, te podrška implementaciji Jedinstvenog evropskog neba na panevropskom nivou, samo su neki od 18 istaknutih ciljeva Politike upravljanja zračnim prostorom  BiH.

Za dosadašnje aktivnosti, kada je upitanju preuzimanje kontrole bh. zračnog prostora, resorno ministarstvo i BHANSA od Istinomjera dobijaju ocjenu radi se na tome.

Istinomjer će i dalje pratiti da li će do kraja 2019. godine BiH preuzeti kontrolu svog zračnog prostora.

(Istinomjer.ba)

Magazinović odlučan u borbi protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član Zelenog kluba, Saša Magazinović uputio je u ponedeljak, 22. jula 2019....

Radovi na rekonstrukciji izletišta Smetovi još uvijek traju

Iako je okončanje radova na projektu "Rekonstrukcija i uređenje izletišta Smetovi" najavljeno za sredinu jula ove godine do toga još uvijek nije došlo. Ipak, kako saznaje Istinomjer, još uvijek nije...Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...