Dosljedno

Naša stranka i dalje insistira na osnivanju porodiljskog fonda FBiH

Uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazane za 9. januar, a na kojoj bi se po hitnoj proceduri trebalo glasati za budžet za 2019. godinu, iz Naše stranke su najavili podnošenje amandmana kojim bi se planirana sredstva za povećnje plate u javnoj upravi za 4,5%, preusmjerila za sufinansiranje naknada porodiljama i trudnicama u FBiH. Kako navode iz ove stranke, preusmjerenje bi bilo samo interventna mjera, a i dalje insistiraju na osnivanju federalnog fonda kojim bi se trajno riješilo pitanje naknada porodiljama i trudnicama.

Ako premijer Novalić želi glasove zastupnica i zastupnika Naše stranke za podršku ovom budžetu, a svjesni smo ozbiljnosti situacije, onda će se morati odreći povećanja plaća. Mi tražimo da se ovaj iznos od 7,4 miliona KM koliko je minimalno predviđeno za povećanje plaća preusmjeri na tekući transfer kantonima za sufinansiranje naknada porodiljama i trudnicama, a kojim želimo izjednačiti naknade za nezaposlene porodilje u čitavoj Federaciji u prvih šest mjeseci porodiljskog, i to u iznosu od 180 KM, koliko dobijaju porodilje u Kantonu Sarajevo.”

Sabina Čudić, 05.01.2019.

Čudić je istakla da se u ovom slučaju radi samo o interventnoj mjeri, a najavila je da će Naša stranka u toku ove godine uputiti i inicijativu za dugoročno rješenje problema nezaposlenih porodilja i trudnica u FBiH.

Ovo na čemu sada insistiramo je interventna hitna mjera do osnivanja Porodiljskog fonda FBiH, što je za nas trajno rješenje. Taj fond zahtjeva izmjene zakona koje ćemo mi uputiti u proceduru ukoliko to u ovoj godini ne učini vlada.“

Sabina Čudić, 05.01.2019.

Naša stranka već više godina insistira na dugoročnom rješenju problema diskriminacije nezaposlenih porodilja i trudnica u FBiH, a i članice Inicijative 50% Naše stranke u martu 2018. godine su od premijera FBiH tražile “formiranje porodičnog Fonda iz kojeg bi se plaćale sve porodiljske naknade.”

S obzirom da iz Naše stranke i dalje insistiraju na osnivanju porodiljskog fonda u FBiH, Istinomjer će posljednju izjavu Sabine Čudić u vezi sa tim ocijeniti kao dosljednu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!